Home Vesti Skupština Srbije danas o suzbijanju kriminala, terorizma i korupcije

Skupština Srbije danas o suzbijanju kriminala, terorizma i korupcije

190
0
akzss90-srbijaizbori
Foto: Darko Ćirkov

Skupština Srbije danas će nastaviti sednicu na čijem dnevnom redu je više zakonskih predloga, među kojima su izmene Krivičnog zakonika i Predlog zakona o sprečavanju nasilja u porodici.

Osim toga, Skupština Srbije će nastaviti raspravu o Predlogu zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, kao i o izmenama Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela.

Ministarka pravde Nela Kuburović navela je juče u raspravi da je svrha Predloga zakona o sprečavanju nasilja u porodici je da spreči nasilje uvek kada postoji neposredna opasnost od njega, ali i da se prevashodno pomogne žrtvi.

Ona je dodala da se tim predlogom zakona uvodi princip u kome počinilac nasilja ne sme da ostane sa žrtvom uvek kada postoji neposredna opasnost od nasilja, i da se uspostavlja kontinuitet zaštite žrtve od nasilja sve dok ona ne bude u stanju da se oporavi, a nasilnik snosi odgovornost.

Kuburovićeva je rekla i da Institut oduzimanja imovine proistekle iz izvršenja krivičnog dela predstavlja najbolji preventivni mehanizam koji demotiviše kriminal u cilju sticanja materijalne koristi.

Govoreći o izmenama Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela, KuburoviÄć je kazala da je oduzimanje imovine jedan od ključnih elemenata kojim se ostvaruje svrha krivičnog zakonodavstva, odnosno generalna prevencija izršenja krivičnih dela.

Prema njenim rečima, podaci Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom pokazuju značaj Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela.

Precizirala je da je trajno oduzeto oko 30 raznih nepokretnosti, 850.000 evra, oko 50 kilograma čistog zlata, a kada je reč o privremenoj oduzetoj imovini, Direkcija raspolaže sa 76 kuća, 252 stana, 124 lokala, jednom poslovnom zgradom i zgradom za kolektivno stanovanje.

Parlament će rad nastaviti u 10 sati.

Izvor: Blic

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here