Home Vesti Vučić: Hoću dvostruko više kilometara autoputeva nego u vreme Tita

Vučić: Hoću dvostruko više kilometara autoputeva nego u vreme Tita

164
0
avucic45-srbijaizbori
Foto: Darko Ćirkov

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Rigi da želi da u narednom periodu u Srbiji bude izgrađeno „dvostruko više“ kilometara autoputa nego tokom 35 godina vladavine Josipa Broza Tita.

Kako je saopštila Vlada Srbije, Vučić je u okviru Samita lidera zemalja Srednje i Istočne Evrope i Kine u glavnom gradu Letonije, razgovarao sa predstavnicima kineske kompanije CRBC o deonicama puteva za koje su potpisani ugovori.

„Sutra otvaramo deonicu Ljig-Preljina, dužine 40,4 kilometara a onda ostaju Obrenovac-Ub i treći deo deonice Lajkovac-Ljig gde imamo problem sa eksproprijacijom. Za nas je prioritetno da sa njima uskoro dogovoramo deonicu Požega-Preljina, u dužini od 31 kilometar, čijim bi završetkom dramatično povećali turistički potencijal Zapadne Srbije“, kazao je premijer.

Prema njegovim rečima, Kinezi su zainteresovani i za deonicu autoputa od Požege do Boljara, na granici sa Crnom Gorom, pošto je to u skladu sa njihovom strategijom izlaska na Jadransko, Baltičko i Crno more.

„Od Požege do Boljara imamo 107 teških kilometara, i to je najteži deo puta u našoj zemlji. To se nikome ne isplati da gradi jer je taj put procenjen na 1,8 do dve milijarde ali ako se dogovorimo sa Crnom Gorom o nekoj vrsti koncesija za ceo put Beograd-Bar, onda bi to možda mogli da zatvorimo“, kazao je Vučić.

On je danas u Rigi razgovarao sa delegacijom kineskih firmi CRBC (China Road and Bridge Corporation) i CCCC (China Communications Construction Company) koje rade na infrastrukturnim projektima u Srbiji.

Vučić je dodao da su predstavnici BiH na samitu Kina i 16 evrospkih zemalja pominjali vezu od Sarajeva preko Beograda ka centralnoj Evropi, dok Makedonci insistiraju na vezi Beograd-Skoplje-Solun.

„Srbija je negde u centru koridora puteva. Sve se više stvari vrti oko Beograda i pre svega Niša“, rekao je Vučić.

Kinezi hoće infrastrukturne projekate

Kineska kompanija CCCC pružiće svu pomoć Vladi Srbije u realizaciji velikih infrastrukturnih projekta, kao i da se nađe način da se u najskorijem roku završi autoput koji povezuje Beograd sa lukom Bar u Crnoj Gori.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, tu kompaniju su predložili kineski predsednik Si Đinping i premijer Li Kećang.

Srbija je juče, prvog dana Samita u Rigi, potpisala šest ugovora i sporazuma sa Kinom vrednih 734 miliona evra. Među potpisanim ugovorima su oni koji se odnose na modernizaciju i rekonstrukciji pruge Beograd-Budimpešta na deonici Beograd-Stara Pazova, zatim na izgradnji Koridora 11 i dela obilaznice oko Beograda, na deonici Surčin-Obrenovac.

Izvor: Blic

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here