Home Vesti Đorđević: Sistem bezbednosti u Srbiji funkcioniše stabilno

Đorđević: Sistem bezbednosti u Srbiji funkcioniše stabilno

121
0
Djordjevic
Djordjevic

Ministar odbrane Srbije Zoran Đorđević ocenio je danas da je sistem odbrane jedan od najuređenijih u zemlji i da obezbeđuje stabilno funkcionisanje i ispunjavanje svih zadataka i najavio izmene Strategije odbrane i zakona koji regulišu tu oblast.

U izveštaju koji je podneo članovima skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, Đorđević je rekao da su neki od aktuelnih prioritetnih zadataka kojima se ministarstvo i vojska bave, pomoć MUP-u u obezbeđivanju granica u uslovima pojačanih migratornih kretanja, učešće u multinacionalnim mirovnim operacijama UN i EU kao i obuka rezervnog i redovnog sastava oružanih snaga.

Đorđević je rekao da Vojska Srbije trenutno učestvuje u deset mirovnih misija UN i EU sa ukupno 332 pripadnika, od čega je nešto više od 10,5 odsto žena.

On je dodao da su UN prepoznale Vojsku Srbije kao odgovornog partnera, sposobnog da ispunjava zadatke, što u mnogome podiže ugled čitave zemlje, ne samo sistema odbrane.

Govoreći o doktrinarnim dokumentima, Đorđević je podsetio da je važeća Strategija odbrane usvojena još 2009. godine i da su zbog protoka vremena i izmenjenih okolnosti neophodne neke promene, zbog čega su već obavljene pripreme za izradu novih strateških i doktrinarnih dokumenata.

Ministar je najavio i planove za „poboljšanje i preciziranje“ zakonskih rešenja bitnih za odbranu i dodao da će se uskoro menjati zakoni o odbrani, o Vojsci Srbije, o vojnom obrazovanju, o zdravstvenoj zaštiti, o proizvodnji naoružanja i vojne opreme, o upotrebi Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama van Srbije, o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi i da će izmene i dopune biti upućene Vladi Srbije na nekoj od narednih sednica.

Đorđević je dodao da vojna neutralnost Srbije omogućava dobar osnov za saradnju sa svim relevatnim državama, dok se i Ministarstvo odbrane trudi da svojim aktivnostima vodi balansiranu spoljnu politiku.

On je dodao da se posebna pažnja posvećuje rodnoj ravnopravnosti u sistemu odbrane, kao i vojnom školstvu, u kojem se na svim nivoima trenutno školuje 1.385 ljudi, od čega 53 iz inostranstva.

Izvor: Blic

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here