Home Vesti Vučić: Za novu vladu najvažniji rad i rezultat

Vučić: Za novu vladu najvažniji rad i rezultat

139
0
Vučić: Za novu vladu najvažniji rad i rezultat
Foto: Tanjug

BEOGRAD – Mandatar za sastav nove vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će kada je u pitanju sastav buduće vlade za njega biti najvažniji rad i rezultat.

„Za mene je politika pitanje rezultata, a ne ljubavi i mržnje. I nije mi bitno da li nekoga volim ili ne, nego da li jeste ili nije u stanju nešto da uradi. Zato što rezultat ne volim samo ja. Svi ga vole. I još važnije, svima je potreban. Tako da, ako govorimo o rečenici koja rešava pitanje sledeće vlade, ona neće imati nikakvih zareza niti stilskih figura, navodnika, pogotovo ne prideva. Biće kratka i prosta. Dve reči i jedan veznik. Rad i rezultat. I tačka“, rekao je Vučić u intervjuu u današnjem „Ekspresu“.

Kada govori o učenju, Aleksandar Vučić naglašava: „Fali nam više te želje da naučimo. Fali nam malo onog duha koji te tera da istražuješ, otkrivaš i da nikad ne misliš da si sve završio, da ne budeš ubeđen da si najpametniji na svetu i da sve možeš bez ikakvog truda. Fali nam, neki put mislim, i samopouzdanje da uopšte počnemo da učimo jer nas je neko nekada izgleda ubedio da smo mi tu da se bijemo, oslobađamo, branimo i ginemo i da ništa drugo ni ne pokušavamo. I kada pričamo o reformi obrazovanja, onda je ja vidim upravo kroz taj segment. Kroz vraćanje samopouzdanja čitavim novim generacijama koje sutra treba da vode ovu zemlju“.

Vučić je dodao i da „pitanje institucija nije njegovo lično, i ne treba da bude, nego pitanje daljeg napretka ovog društva i njegovog integrisanja u porodicu kojoj teži, onu evropsku, a ne istočnjačko-despotsku“.

„To je pitanje elementarne sigurnosti svakog od nas i sigurnosti onih koje zovemo da ovde ulažu svoj novac. A oni su nam potrebni zbog rezultata, koji, opet, mene ozbiljno zanima. I mislim da dalje ne moram da objašnjavam. Ko želi da shvati već je shvatio, na primer ljudi u Evropskoj komisiji, u Nemačkoj, Italiji, Francuskoj, a ko ne želi, ne mora. Neka sanjaju o mojoj moći i tome kako će je zameniti svojom. S kojom bi oni, izgleda, znali šta će. Bolje od Erdogana, na kojeg se toliko pozivaju“, poručio je Aleksandar Vučić.

Vučić: Srbiji je potreban tim koji će je nepovratno promeniti

Vučić je izjavio da tim koji će činiti novu vladu treba da mu pomogne da oživi „energiju i veru“ grđana koji su glasali kako bi je pokrenuo i nepovratno promenio Srbiju.

To je razlog zbog kojeg se, kaže, dugo bavi sastavljanjem tog tima.

U svom budućem kabinetu premijer ne želi one koji neće da priznaju da ne znaju sve.

Oni, poručio je, moraju dobro da se pomuče da bi naučili,“ mediokritete i lenje bube, sveznalice, lezileboviće“.

„Zato što znam da samo pravi tim moze da mi pomogne da oživim tu energiju i veru koja je glasala, da je pokrenem i dobijem od nje onaj zaonos, da ga Srbija dobije, koji je potreba da bi se ona promenila, nepovratno. I da bi nastavila da se menja“, istakao je Vučić u intervjuu za „Ekspres“.

Kaže da je za njega krupna stvar kada vidim prilog kako neki EU fond hoće da da pare za naše poljoprivrednike, pod uslovom da oni odu na određene kurseve.

„A onda gomila njih kaže šta će to meni, ja to sve znam, nek mi daju pare pa će da vide. Šta će, brate, da vi i ko? Oni koji imaju toliko puta veće prinose od nas, zahvaljujući znanju i thenologijama i koji sada hoće to znanje da nam prenesu… Ne da nam poklone ribu, nego da nas nauče da pecamo. I mi, koji smo spremni da sve to odbacimo zato što kao sve znamo?! To je naš najveći problem i najviše me plaši. I to i jeste razlog zbog kojeg se toliko bavim timom koji treba da sastavim“, naglasio je Vučić.

Istakao je i da je za njega politika pitanje rezultata, a ne ljubavi i mržnje i da mu nije bitno da li nekoga voli ili ne voli, nego da li je u stanju da nešto uradi ili ne, zato što rezultat ne voli samo on, već svi i svima je potreban.

„Tako da, ako govorimo o rečenici koja rešava pitanje sledeće vlade, ona neće imati nikakvih zareza niti stilskih figura, navodnika, pogotovo ne prideva. Biće kratka i prosta, dve reči i jedan veznik. Rad i Rezultat. I tačka“, naglasio je Vučić.

Rekao je i da nema lične strahove, da ih je zamenio za ono što se zove odgovornost, zato što je strah nerešiv, a samim tim i iracionalana, čak i kada je realan.

„Odgovornost te tera da radiš, da nalaziš rešenja, da realnost posmatraš racionalno, kao nešto stso je dato i što ti svojim angažmanom možda mozeš bar donekle da promeniš. Kada sam izabrao odgovornost dogodilo se da su problemi prestali da budu problemi i postali izazov“, naveo je Vučić.

Vučić: Neću osporiti odgovornost Malog ako bude utvrđena

Vučić je izjavio da nikada neće osporiti odgovornost gradonačelnika Siniše Malog, ako ona bude ustanovljena, uprkos tome što, kako je rekao, u njega ima puno poverenje, te dodao da je najbolji primer za to slučaj Bratislava Gašića.

Vučić je istakao da se, kada je u pitanju odgovornost, odnosi na bilo koga drugog.

„Pitanje poverenja u politici ne postoji osim u glavama ne baš tako dobrih analitičara. Postoji samo pitanje odgovornosti. Zato što je ona i u ovom slučaju jedino rešenje. Ja, na primer, imam puno poverenje u Sinišu Malog, ali nikada neću osporiti njegovu odgovornost ako se ustanovi da je odgovoran. Niti odgovornost bilo koga drugog. To je pitanje uređenje države, sistema i osnovnih načela kojima se rukovodimo“, istakao je Vučić u intervjuu za „Ekspres“.

Kaže da poverenje postoji kao katergorija samo pre nego što izabere saradnike, jer tada razmišlja o tome da li veruje da su u stanju da rade i imaju rezultat.

„A kada ih postavim ostane samo to pitanje – pitanje odgovornosti. I od njega nema skrivanja, niti ću ja dopustiti da se bilo ko sakrije. To oni koji me ne vole nikako da shvate i mislim da se tu krije razlog tog stalnog ‘kačenja sa Vučićem’. Ne izazivam ga ja nikada, bez obzira na to da li mi odgovara ili ne“, naveo je Vučić.

Izazivaju ga, prema njegovim rečima, isključivo oni u svojoj opsesivno – kompulsivnoj potrebi da pokažu da je strašno loš i nesposoban da nauči jednu prostu stvar – da nikada ne beži, pogotovo ne zbog eventualnih grešaka saradnika.

„Zato što su oni, moji saradnici, pre svega meni odgovorni za svaku grešku koju naprave. I zato što ja insistiram na odgovornosti. Uostalom, slučaj Bate Gašića je najbolji primer za to. Odličan saradnik, sa mojim punim poverenjem, kada je pogrešio, odgovarao je. E sada, što protivnici time nisu zadovoljni, šta da im radim“. rekao je Vučić.

Dodaje da nikada nije ni imao nameru da njima udovoljava, baš kao što nikada nije hteo sa njima da se sukobljava, jer taj deo – sukob, u njegovoj agendi ne postoji.

„E sad, što imam tu nezgodnu osobinu da se ne sklanjam kada do sukoba dođe, sasvim je druga priča“, dodao je Vučić.

Izvor: Tanjug

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here