Home Vesti Jovanović: Sastav nove vlade odlučiće kuda ide Srbija

Jovanović: Sastav nove vlade odlučiće kuda ide Srbija

130
0
 Jovanović: Sastav nove vlade odlučiće kuda ide Srbija
Foto: Tanjug

NOVI SAD – Potencijalno učešće LDP u budućoj vladi, ili neki drugi mogući oblik saradnje, biće jasan znak da li ta vlada ima za prioritet evropske integracije, ili neku drugu agendu, rekao je danas lider te stranke Čedomir Jovanović za novosadski „Dnevnik“.

Kako je naveo, sastav nove vlade odlučiće da li će Srbija zaista krenuti ka članstvu u EU, ili će nastaviti da „glumata“ evropsku politiku dok u društvu evropske vrednosti, prava i slobode polako klize ka najnižem nivou u poslednjih dvadeset godina.

Prve stvari koje će pokazati šta stvarno Srbija želi da bude, smatra Jovanović, biće odnos prema problemima u regionu, politika prema BiH i Kosovu, normalizacija odnosa sa Hrvatskom, približavanje spoljne politike EU i sposobnost stvaranja novog bezbednosnog konteksta.

On je rekao da se posle prvog kruga razgovora o vladi sa mandatarom Aleksandrom Vučićem nije ponovo sretao.

„Sve o našem jedinom susretu i kontaktu posle izbora smo rekli javnosti i ako se desi drugi put to sigurno neće biti tajno“, rekao je Jovanović.

O tome da li njegovo povezivanje termina genocid sa Srebrenicom može biti prepreka za eventualnu koaliciju sa Vučićem, Jovanović kaže:

„Kada bismo sad prebrojail tačke naše politike koje su nas razlikovale od Vučića, i ne samo njega, poslednjih deset godina, prostor za intervju bi bio tesan“, rekao je Jovanović.

S tim u vezi, on je ukazao i da je DS pre godinu dve pominjala odnos LDP prema članstvu NATO kao razlog zašto ne može da se pravi koalicija, dok je danas to centralna tačka predizbornog programa lidera DS.

Jovanović je ocenio da se vodi kampanja protiv LDP i da je inicirana u političkim krugovima koji se protive članstvu Srbije u EU.

Protiv LDP, rekao je Jovanović, udružio se „šaren spektar političko-bezbednosno-kriminalnog podzemlja, od Legije i Šešelja, preko Vulina i Dodika, do Caneta Subotića i Vučićevića i svih medija koji gravitiraju oko ideja koje pokušavaju da zadrže Srbiju u sistemu vrednosti koji je predugo uništava“.

Odgovarajući na pitanje da li Srbija može i dalje da bude na poziciji bliskih odnosa i sa Istokom i Zapadom, Jovanović je kazao da Srbija mora da uradi sve da bi ostvarila svoje spoljnopolitičke prioritete, a to je clanstvo u EU.

Izvor: Tanjug

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here