Home Vesti Jovanović: Nisam opterećen da po svaku cenu budem u vlasti

Jovanović: Nisam opterećen da po svaku cenu budem u vlasti

119
0
Jovanović: Nisam opterećen da po svaku cenu budem u vlasti
Foto: N1

Gostujući u Novom danu, lider LDP Čedomir Jovanović je rekao da nije opterećen da po svaku cenu bude u vlasti, da povremeno vidi sličnost između onoga što on želi da radi i nastojanjima mandatara Vučića, i da bi ponovo otišao na komemoraciju u Srebrenicu, iako je ove godine zbog toga kritikovan.

„Nisam opterećen idejom da po svaku cenu budem u vlasti. Ono što je obeležje mene i LDP je jasan sistem vrednosti i posvećenost poslu. On nije lak, nailazi na nerazumevanje, ali ga uvek potvrđuje život. Interesuje me demokratija, posvećen sam miru, koji zavisi od sposobnosti da napravimo dogovor sa ljudima u našem društvu, a i sa ljudima u regionu. Tu mislim na Kosovo, Bosnu, Hrvatsku“, kaže Jovanović.

Lider LDP kaže da je za njega Vlada više od Vučićevog prava da raspolaže tom institucijom zahvaljujući glasovima koje je dobio na izborima.

„Za mene je to Vlada moje zemlje. Srbija ima ozbiljne probleme. Ne želim da guram glavu u pesak, ja bih da rešim te probleme“, kaže Jovanović.

„Povremena sličnost sa nastojanjima Vučića“
Dodaje da vidi povremenu sličnost između ono što on želi da radi i nastojanjima Vučića.
„Ne mogu zbog toga što se ne slažem sa njim oko Hercegovačke da okrenem glavu od jučerašnjeg otvaranja poglavlja“, kaže Jovanović.

Lider LDP dodaje da je ključna razlika sa SNS u njihovom stavu da „je moguće da balansiraju kao prethodne četiri godine“.

Jovanović kaže da veruje da se vlada još nije formirala pošto je moguće da kod mandatara i dalje „postoje dileme oko sastava“.

„Ono što je važno da mi ne možemo da budemo uzrok takvog stava. Nikog ne ucenjujemo, ne insistiramo na mesto u toj vladi. Bilo bi dobro za ovu zemlju ako bismo se dogovorili“, kaže Jovanović.

„Kvalifikacija genocid nije izraz mog hira“
Ne mislim da su svi Srbi ubice, ja sam u Srebrenicu otišao zato što su me pozvali, kaže Jovanović.

„Ja sam pozvan u Srebrenicu, tamo se ne ide kao na godišnji odmor“, kaže Jovanović i dodaje da je on išao na obeležavanje 21 godinu od genocida u Srebrenici.

„Kvalifikacija genocid nije izraz mog hira. Međunarodni sud pravde je pre 10 godina to tako kvalifikovao. Nije optužio Srbiju za genocid, optužio je Srbiju da nije uradila ništa da do toga ne dođe, i da nije sankcionisala odgovorne“, kaže Jovanović.

Lider LDP dodaje da „smo 2010. bili prevelike kukavice“.

„Mi smo tada usvojili rezoluciji kojom se osuđuje događaj u Srebrenici. Zašto nisu imali snage da to nazovu genocid? Zato što je uporište te politike ratnih zločina prejaka, i dalje kontroliše veliki deo našeg društva. Oni koji su ranije vodili zemlju, ali i danas, su povremeno koketirali sa tom politikom, i računali da je deo društva toliko antagonizovan da je slep pri činjenicama“, kaže Jovanović.

Dodaje da nikada nije omalovažao žrtve Srpskog naroda, i da su najveću cenu platili Srbi.

„Ne mislim da RS treba da bude ukinuta“
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je rekao „Jovanović misli da treba da se ukine RS, neka dođe meni da to priča u Banjaluku ili bilo gde u RS. On je izvan vremena i prostora, on je u suštini politički nekontrolisana navođena raketa“.

Jovanović kaže da je Dodik politiku pretvorio u antitezu svega što ona treba da bude.
„Ne mislim da RS treba da bude ukinuta. Republika Srpska je talac političkog ludila Dodika. Nacionalizam prolongira ono što je nužno, a to su promene“, kaže Jovanović.

Lider LDP kaže da nije siguran da on ima podršku Srbije.

„Mislim da je to kalkulisanje, a ne podrška. Ne mislim da Srbija treba da se meša u odnose u Bosni, ali Dodik je neka vrsta kopremijera u Srbiji. Dodik je neko ko zloupotrebljava Srbiju u nastojanju da uveri Srbije u RS da je napad na njega napad na Srbiju. Neću da se povlačim pred tom politikom“, kaže Jovanović.

Jovanović kaže da bi išao ponovo u Srebrenice, ali nada se da dogodine neće ići sam.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here