Home Vesti Dverima dijaspora, SPS-u zdravlje, SNS-u ekologija

Dverima dijaspora, SPS-u zdravlje, SNS-u ekologija

166
0
Dverima dijaspora, SPS-u zdravlje, SNS-u ekologija
Foto: Politika

Izborom rukovodstva u Skupštini Srbije konstituisana su još tri odbora, a ostalo je da se taj posao obavi u četiri, da bi bilo završeno konstituisanje svih 19 radnih tela. Na sednicama sva tri odbora opozicionari su kritikovali parlamentarnu većinu što, kako su navodili, nije bilo konsultacija oko raspodele predsedničkih mesta, a odgovarano im je da je razgovora bilo i da o tome svedoči izbor opozicionih poslanika na rukovodeće funkcije.

Za predsednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu izabran je Ivan Kostić (Dveri), a za zamenika predsednika Miodrag Linta (SNS). U kraćoj raspravi oko izostanka konsultacija, Kostić je kazao da se slaže sa primedbama opozicionara, ali i dodao: „Mislim da predlagač nije pogrešio što je kandidovao poslanika Dveri, jer smo mi organizacija koja je najviše učinila na povezivanju sa dijasporom.”

Odgovarajući na primedbe opozicije, Vladimir Orlić (SNS) da je razgovora bilo, da to potvrđuje i kandidatura poslanika Dveri i dodao: „Ne bi bilo loše kada bi svi sebi postavili pitanje koliko ko pokazuje želju za razgovorom i saradnjom.”

Reagovao je Milorad Mirčić (SRS) upitavši se „Da li je kolega hteo da održi predavanje?” On je kazao da sa SRS-om nije bilo razgovora, da im i nije želja da od toga prave pitanje, već samo da obaveste javnost.

Mirčić je kazao: „Nema potrebe da objašnjavate kako radite, to se vidi. Ta vaša opšta priča kako je vas narod izabrao može da stoji, ali morate da imate u vidu iskustva nekih drugih koji su imali parlamentarnu većinu, pa su došli u situaciju ne samo da odbori ne mogu rade, već ni parlament.”

Orlić je odgovorio da mu nije bila namera da drži predavanje i istakao: „SNS vrlo drži do izgradnje dobrih odnosa, ali za to su potrebne dve strane, a neki su pokazali da do dogovora ne drže.”

Izbor rukovodstva u Odboru za zaštitu životne sredine prošao je bez veće priče. Za predsednika je ponovo izabran Branislav Blažić (SNS), a za zamenika predsednika izabran je Dejan Nikolić (DS).

Na sednici Odbora za zdravlje i porodicu, „temperaturu” je podigao Nemanja Šarović (SRS), ali je i ovde posao relativno brzo završen. Za predsednika je ponovo izabrana Slavica Đukić Dejanović (SPS), a za zamenika predsednika izabran je Darko Laketić.

Šarović je na početku sednice tražio da se ona odloži, jer „apsolutno nikakvih konsultacija nije bilo.” Šarović je kazao: „Ovaj režim je gori od svih drugih, jer je rešio da o svemu sam odlučuje. Mi ne prihvatamo da dolazimo na sednice i da tu čujemo hoće li nam režim dati da negde predsedavamo, ili neće.

U takvoj situaciji mi nećemo uopšte učestvovati ni u predsedavanju, ni na nivou zamenika predsednika.” Šarović je potom u znak protesta napustio sednicu.

Izvor: Politika

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here