Home Parlamentarni izbori Počela konstitutivna sednica parlamenta

Počela konstitutivna sednica parlamenta

157
0
_T5U0318(1)
Foto: Darko Ćirkov

U Domu Narodne skupštine danas je počela konstitutivna sednica 11. saziva republičkog parlamenta.

BEOGRAD – U Domu Narodne skupštine danas je počela konstitutivna sednica 11. saziva republičkog parlamenta.

Na dnevnom redu prve sednice je potvrđivanje mandata novih poslanika, izbor predsednika, potpredsednika, imenovanje generalnog sekretara i izbor članova radnih tela parlamenta.

Kandidat za predsednika republičkog parlamenta je Maja Gojković, koja je kao predsednica prethodnog saziva zakazala prvu sednicu novog saziva.

Na početku sednice himnu „Bože pravde” izveo je Mešoviti hor Doma kulture Ruski Krstur i Katedralne crkve svetog oca Nikolaja, pod dirigentskom palicom Lidije Paše, a poslanike je na ulazu u Dom Narodne skupštine dočekao crveni tepih i garda VS.

Sednicu će, kako predviđa regulativa, do izbora novog rukovodstva voditi najstariji poslanik, kome će u radu pomagati po jedan najmlađi sa četiri izborne liste koje su dobile najveći broj poslaničkih mandata i generalni sekretar Narodne skupštine.

Najstariji poslanik u novom sazivu je Dragoljub Mićunović iz DS, koji je na početku sednice poželeo uspeh kolegama, a onima koji su prvi put u parlamentu da moraju da čuvaju dostojanstvo parlamenta pre svega od njih samih, a onda i od “nasrtaja” drugih delova vlasti.

“Ako želimo da sačuvamo dostojanstvo, čuvajmo ga u svim vidovima. Nikakva druga vlast ne može biti iznad ove vlasti. Poštujmo jedni druge”, rekao je Mićunović, koji je pozvao poslanike da strasti ostave za neku drugu sednicu.

Na sednici će najpre biti potvrđeni mandati 250 poslanika, nakon čega će oni položiti i potpisati zakletvu.

Parlament se smatra konstituisanim potvrđivanjem mandata dve trećine narodnih poslanika, kaže Ustav Srbije.

U Skupštinu Srbije je nakon izbora održanih 24. aprila ušlo 12 lista, od kojih je lista oko SNS osvojila najviše – 131 mandat.

Slede SPS-JS sa 29 mandata, SRS 22, „Dosta je bilo“ 16 mandata, koliko i DS, koalicija Dveri-DS S ima 13, kao i koalicija LDP-LSV-SDS, SVM četiri mandata, lista Muamera Zukorlića dva, SDA Sandžaka dva mandata, dok će po jedan mandat imati Zelena stranka i Partija za demokratsko delovanje.

Crveni tepih i garda za nove poslanike

U Dom Narodne skupštine oko devet sati počeli su da pristižu novi parlamentarci, gde su se prvo registrovali i preuzeli tekst zakletve.

Nove poslanike ispred Skupštine Srbije dočekao je crveni tepih i postrojena Garda VS.

Među prvima su u parlament stigli Maja Gojković, Muamer Zukorlić, Jadranka Jovanović, Slavica Đukić Dejanović, Zoran Živković, Goran Ješić, Dušan Bajatović, Igor Bečić…

Za njima su u parlament stigli Bojan Pajtić, Gordana Čomić, Nemanja Šarović, Vjerica Radeta…

Nešto pre 9.30 sati u Skupštinu su stiggli Saša Radulović i poslanici Pokreta Dosta je bilo.

Deo poslanika iz redova „Dveri“ u republički parlament su došli obučeni u narodnju nošnju, a pre dolaska okupili su ispred Crkve svetog Marka.

U parlament je stigao i lider LSV Nenad Čanak.

Veliku pažnju novinara privukao je dolazak lidera SRS Vojislava Šešelja, koji je odmah otišao u salu.

Izvor: Tanjug

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here