Home Vesti Kraj konsultacija s Nikolićem; Vučić: Mislim da imam većinu

Kraj konsultacija s Nikolićem; Vučić: Mislim da imam većinu

98
0
Tomislav Nikolić, Aleksandar Vučić - Srbija Izbori
Foto: N1

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić saopštio je da ga je predstavnik izborne liste „Srbija pobeđuje“ Aleksandar Vučić obavestio da ima većinu za formiranje nove Vlade Srbije i da mu je predstavio plan i program razvoja Srbije u naredne četiri godine. Vučić: Nikoliću sam rekao da mislim da imam većinu.

Kako se navodi u saopštenju, Nikolić je naglasio da protekli izbori nisi zaustavili napredak Srbije i izrazio očekivanje da će dinamika reformi biti nastavljena, a da su rezultati već vidljivi.

Nikolić je dodao da će u skladu sa Ustavom saslušati mišljenje predstavnika izabranih izbornih lista i nakon toga predložiti Skupštini Srbije kandidata za predsednika Vlade.

„Predsednik Nikolić je poručio da će, u skladu sa svojim ustavnim ovlašćenjima, deliti sa Vladom odgovornost u suočavanju sa iskušenjima i izazovima kao i da će se i u budućnosti zalagati za nastavak reformi, mir i stabilnost u regionu i produbljivanje dobrih odnosa na međunarodnom planu“, navodi se u saopštenju.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je na današnjim konsultacijama predsednika obavestio o tome da „misli da ima većinu za formiranje nove Vlade“, ali da će odluka biti doneta nakon konsultacija sa ostalim stranačkim listama.

„Predsednik Nikolić treba da razgovara sa predstavnicima svih ostalih lista i onda će on doneti odluku. Možda neko drugi dodje pa kaže da ima većinu u Narodnoj skupštini, ništa ne isključujem“, kazao je Vučić.

On je rekao da će početkom juna javnost obavestiti o strankama koje ulaze u Vladu i da ona treba da bude formirana što pre. Nakon sastanka sa Nikolićem, Vučić je rekao da je razgovor bio sadržajan i da su razgovarali o planu i programu u naredne četiri godine.

Prema rečima Vučića, sa Nikolićem je razgovarao o planu Vlade za naredne četiri godine i da je o 10 ključnih tačaka uglavnom postignuta saglasnost.

„Stvari koje izdvajam su ekonomski razvoj i regionalna stabilnost“, rekao je Vučić i dodao da je razgovor sa Nikolićem bio sadržajan.

Koalicija oko SNS je na vanrednim parlamentarnim izborima 24. aprila osvojila najvše mandata – 131. Za sada je jedino poznato da će Vladu formirati sa SVM-om.

Prema Ustavu Srbije, kandidata za predsednika vlade parlamentu predlaže predsednik Republike, pošto sasluša mišljenje predstavnika izabranih izbornih lista.

Kako saznaje N1, predstavnici ostalih lista još nisu dobile poziv za razgovor.

Propisi

Ustav propisuje da prvu sednicu novog saziva parlamenta zakazuje predsednik Narodne skupštine iz prethodnog saziva, tako da se sednica održi najkasnije 30 dana od proglašenja konačnih rezultata izbora.

Pošto su konačni rezultati izbora saopšteni 4. maja, sednica bi najkasnije trebalo da se održi do 4. juna.

Na prvoj sednici se potvrđuju poslanički mandati, a parlament je konstituisan potvrđivanjem mandata dve trećine narodnih poslanika.

Nakon formiranja parlamenta sledi i proces formiranja vlade, a regulativa kaže da nova vlada mora biti formirana najkasnije u roku od 90 dana od konstituisanja parlamenta.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here