Home Beograd Dosta je bilo postavio uslove za koaliciju na Vračaru

Dosta je bilo postavio uslove za koaliciju na Vračaru

144
0
_T5U0377-1
Foto: Darko Ćirkov

Pokret Dosta je bilo saopštio je uslove za formiranje vlasti u beogradskoj opštini Vračar, među kojima je i da bivši predsednik Opštine Branimir Kuzmanović (DS) ne bude ponovo na toj funkciji.

Posle odluke odbornika DS da u beogradskoj opštini Stari grad formiraju vlast uz pomoć SRS, SPS, Dveri, DSS-a, Socijaldemokratske stranke i Liberalno demokratske partije, pokret Dosta je bilo javno je saopštio svoje uslove za koaliciju u Opštini Vračar.

Istaknuto je da taj pokret neće sklapati nikakve dogovore sa SNS ni na jednom nivou, niti sa strankama koje ulaze u koaliciju sa SNS na republičkom nivou. Pokret insistira i na transparentnosti, na objavljivanju svih ugovora i ukidanju partokratskog sistema.

Pokret Dosta je bilo navodi da je s predstavnicima Demokratske stranke, koja je, zajedno s Novom strankom, SDS i LDP na Vračaru osvojila 17 mandata, razgovarao na sastanku o zajedničkom formiranju skupštinske većine na Vračaru, i predočiom im sve uslove za to.

Kako je navedeno, ti uslovi su poznati i promovisani kao „crvene linije“ politike Dosta je bilo, sa kojima je pokret izašao na izbore i za koje je na Vračaru dobio podršku građana i osvojio sedam mandata, i koje ne želi da izneveri, jer su građani za njih glasali.

U saopštenju se ističe da je Vračar „simbolički verovatno najvažnija opština za demokratske snage reformske orijentacije“ i da nikada od uvođenja višestranačja nije bila pod vlašću SPS i SRS.

„Nadamo se da će demokrate sa Vračara izabrati politiku pune transparentnosti koju zahteva Dosta je bilo umesto da, kao na Starom gradu, uplašena zahtevom potpune transparentnosti, dovode na vlast stranke partokratskog, nedemokratskog sistema“, navode iz pokreta.

Dostra je bilo zahteva da se uvede potpuna transparentnost trošenja javnog novca i javnog obavljanja vlasti, da se objave svi ugovori s pravnim i privatnim licima koje je sklopila Opština, da se svakog meseca kaže na šta je potrošen svaki dinar i ko ga je dobio. To se, kako ističu, ne odnosi na zaposlene. Transparentnost važi i retroaktivno za postupanje sa opštinskim novcem prethodnih godina. Svi ovi detaljni podaci moraju biti dostupni na sajtu opštine.

Traže da se jasno napravi podela između političkih funkcija i profesionalnih mesta u javnom sektoru.

Jedine političke funkcije koje propisuje Statut Opštine su njen predsednik, njegov kabinet, zamenik predsednika Opštine, predsednik Skupštine opštine, zamenik predsednika Skupštine opštine i devet opštinskih većnika – ukupno 13 političkih funkcija na koje se postavljaju stranački kandidati sa lista koje su ušle u skupštinu u skladu sa izbornim rezultatom.

Pokret Dosta je bilo smatra da na profesionalne funkcije treba da budu postavljeni kadrovi izabrani putem javnog konkursa, uključujući i načelnika opštinske uprave, njegovog zamenika, sekretara skupštine i njegov zamenik, kao i svi direktori javnih preduzeća i članovi njihovih nadzornih odbora.

Ni političke ni profesionalne funkcije ne mogu obavljati funkcioneri koji su po nalazima Državne revizorske institucije (DRI) i budžetske inspekcije neodgovorno, u ličnu i stranačku korist, raspolagali novcem i imovinom opštine.

Kako je navedeno, na funkcije moraju da dođu „novi, neukaljani ljudi“. Zbog toga bivši predsednik opštine Vračar Branimir Kuzmanović (DS) ne može ponovo postati predsednik Opštine i predstavljati „novo lice“ i sprovoditi novu politiku potpune transparentnosti za kakvu se zalaže Dosta je bilo.

Pokret zahteva da se izvrši i javno objavi popis opštinske imovine i ko je i pod kojim uslovima koristi.

Pokret zahteva sistematizacije radnih mesta za celokupnu opštinsku upravu, sva javna preduzeća i ustanove u nadležnosti opštine Vračar, da se objave sve dosadašnje sistematizacije radnih mesta i utvrdi zašto je u protekloj deceniji došlo do rasta zaposlenih u administraciji.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here