Home Izbori Šešelj: Nikolić zbog straha od mene i Ustav mora da ruši

Šešelj: Nikolić zbog straha od mene i Ustav mora da ruši

102
0
Vokislav Šešelj - Srbija izbori
Foto: B92/ Tanjug

Beograd — Lider SRS Vojislav Šešelj kaže da će predsednik Srbije Tomislav Nikolić prekršiti Ustav ako ne održi konsultacije sa predstavnicima svih parlamentarnih lista.

Šešelj je za nedeljnik.rs rekao da je odluka Nikolića da ne održi konsultacije očigledno kršenje Ustava.

„On mora da obavi konsultacije sa svim strankama, to ne samo da je osnovni demokratski red već je i obaveza propisana Ustavom Srbije“, naglasio je Šešelj.

Šef SRS je podsetio da izbegavanje susreta sa liderima stranaka koje su izborile parlamentarni status nije bila dosadašnja praksa, te da je jedini predsednik koji se nije konsultovao sa svim strankama bio Slobodan Milošević.

„Po ustavu iz 1990. godine to nije bila njegova obaveza. Tomina jeste, i jedino realno obrazloženje zašto krši Ustav je to da me se uplašio i neće da se sretne sa mnom“, rekao je Šešelj.

Na pitanje da li bi otišao na konsultacije sa predsednikom Srbije Šešelj kaže da odluka nije na njemu nego na stranačkim organima i da će se time baviti kada i ako im poziv stigne.

Ukoliko Nikolić ostane pri odluci da se ne konsultuje sa svim parlamentarnim strankama pre nego što dodeli mandat Aleksandru Vučiću prekršiće član 112 Ustava Republike Srbije u kom stoji:

„Predsednik predlaže Narodnoj skupštini Srbije kandidata za predsednika Vlade pošto sasluša mišljenje predstavnika izabranih izbornih lista.“

Šef države je poručio da konsultacije nisu neophodne.

„Ako se pojavi predstavnik većine poslanika u parlamentu, konsultacije su besmislene, onda se onome ko pruži dokaze da ima više od 126 poslanika koji će glasati za Vladu odmah poverava mandat“.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here