Home Lokalni izbori U Beloj Palanci vlast određuje Vlada, a ne građani

U Beloj Palanci vlast određuje Vlada, a ne građani

199
0
Bela Palanka - Srbija izbori
Foto: N1

Bela Palanka je posle izbora, umesto rezultata i opštinske vlasti, pored ekonomske dobili i političku krizu. Sada su u Srbiji prvi i po siromaštvu i po tome što ponovljeni izbori nisu ni održani. Opozicija za to optužuje vladajuću Socijaldemokratsku stranku, a oni Srpsku naprednu stranku i ostale koji u izbornoj komisiji imaju većinu.

Bela Palanka, opština čiji građani primaju najnižu platu u Srbiji, najverovatnije će po šesti put od 2000. godine biti uvedene privremene mere, pošto ponovljeni izbori nisu održani.

Srpska napredna stranka za to krivi opštinsku vlast, koju je, prema rezultatima glasanja 24. aprila, trebalo da zadrži Socijaldemokratska stranka. Socijaldemokratska stranka tvrdi da im je neosnovanim prigovorima i poništavanjem izbora vlast oteta.

„Nisu se dogovorili ni oko boje listića. Jednostavno, Opštinska izborna komisija bez obzira što je plaćena od strane države da sprovede izbore, ona je radila sve da se izbori ne sprovedu“, kaže Dragan Živković iz SDS.

U SNS, prema saopštenju sa njihovog sajta, jedini odgovoran za ne ponavljanje izbora jeste SDS. Naprednjaci su davanje izjave prvo zakazali, pa otkazali.

Inače u Beloj Palanci kažu da je borba između stranaka najizraženija jer je ovo najsiromašnija opština, pa osim javnog sektora drugog izbora za posao nema.

Dok su širom Srbije nicale ruske, ovde je pred izbore nastala Crnogorska stranka. Kažu da bi kao Rusi možda bolje prošli, ali da, svejedno, u nefer predizbornoj i izbornoj utakmici nisu ni imali šanse. Dejan Jovanović iz Crnogorske stranke kaže da je tolerancija, za koju se ova manjinska stranka zalaže, bila mnogo daleko od ovog izbornog procesa.

Stranke se optužuju za kupovinu glasova, zapošljavanje pred izbore, pritiske na birače. Na kraju o tome ko će u narednom periodu vladati neće odlučivati birači već Vlada koja bi mogla da uvede privremene mere.

„Stvar je u tome da se voljom republičke vlasti promeni izborna volja u Beloj Palanci. I u tome će verovatno uspeti jer u ovom regionu jedino u Beloj Palanci nije pobedila Srpska napredna stranka“, objašnjava Živković.

Uz privremene mere koje se očekuju, izbora će najverovatnije biti tek na jesen.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here