Home Izbori Mnogo spekulacija, a nimalo informacija o sastavu nove vlade

Mnogo spekulacija, a nimalo informacija o sastavu nove vlade

155
0

Republička izborna komisija tokom ove nedelje trebalo bi da dodeli mandate novim poslanicima nakon izbora održanih 24. aprila. U međuvremenu, nastavljaju se spekulacije o tome ko bi uz Srpsku naprednu stranku mogao da čini novu Vladu Srbije, ali i o personalnim rešenjima za najvažnije funkcije u vlasti.

Da li će biti promena i ko će sedeti na mestu predsednika Skupštine, a ko u klupama ispred, pored Aleksandra Vučića i dalje se samo nagađa. Dnevnik Danas navodi da bi novi predsednik parlamenta mogao da bude Goran Knežević, koji za N1 međutim kaže da još uvek ništa nije dogovoreno.

“Imaćemo razgovore ovih dana i oko koalicija i oko pojedinih funkcija, tako da još ništa oko toga nismo razgovarali”, rekao je Knežević.

A nakon konstituisanja skupštine počinju da teku rokovi za formiranje nove vlade. I dalje se ne zna da li će u njoj ponovo biti i socijalisti Ivice Dačića ili idu u opoziciju.

Potpredsednik SPS-a Predrag Marković podsetio je, gostujući u Novom danu televizije N1, da su socijalisti nekoliko godina posle 2000. bili u opoziciji, kao i da je partija u tom periodu ojačala. On je ipak dodao da bi svaka stranka radije bila na vlasti, nego u opozicii.

Istovremeno Blic piše da ulazak LDP-a i LSV-a u Vladu deluje sve realnije. Da je takva opcija moguća svedoči nedavna izjava predsednika SDS-a Borisa Tadića, koji je jedini u koaliciji tri pomenute stranka, jasno protiv saradnje sa naprednjacima.

”Svaka članica koalicije je vlastna da odlučuje šta će radititi jer mi imamo i razlike u političkim programima”, poručio je tada Tadić.

Sam Vučić kaže da će u odnosu na sadašnju, biti najmanje šest novih lica u budućoj vladi. A ko su tih šesti? Novinarska pitanja na tu temu za sada su bez odgovora.

Na pitanje očekuje li da i dalje bude ministar kulture i informisanja, Ivan Tasovac je odgovorio: “To je krajnje neočekivano i neverovatno originalno pitanje. Potrebno je da se formira pralament, a posle toga će mandatar odrediti ko će biti ministri u Vladi Republike Srbije. Mogu da kažem da mi je bila velika čast i smatram za privilegiju što smo završavali i što ćemo završavati sve one poslove koji naši prethodnici nisu”.

Na pitanje koje je usledilo da li to znači da će njegovom nasledniku biti mnogo lakše nego njemu, Tasovac je rekao: “Ovo je već da vam kažem – dobićete cvetić u sveščicu za ovakvu formulaciju pitanja”.

Ministar rada i socijalne politike Aleksandar Vulin kaže da su svi u Vladi okupljeni oko politike koju predvodi Vučić. “On ima podršku naših poslanika. Peronalsna rešenja su nam potpuno nevažna”, naveo je Vulin i dodao da se trenutno ne razgovara o tome da on eventualno preuzme Ministarstvo odbrane, jer su personalna rešenja, kako kaže, savršeno nevažna.

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović poručuje – Vlada se ne pravi preko medija. “Zna se ko će formirati članove svog kabineta, to je predsednik sadašnji i budući predsednik Vlade Aleksandar Vučić”, rekla je Mihajlović.

Nakon što je Vlada u petak poništila konkurs za finansiranje naučnih projekata, čini se da najmanje šanse da ostane na funkciji ima ministar Srađan Verbić koji je najavio i da će sam ponuditi ostavku.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here