Home Izbori Politički subjekti dužni da podnesu izveštaj o kampanji

Politički subjekti dužni da podnesu izveštaj o kampanji

120
0
Izbori 2016 - Srbija izbori
Foto: B92/ Tanjug

Beograd — Agencija za borbu protiv korupcije pozvala sve političke subjekte koji su učestvovali na izborima 24. aprila da podnesu izveštaje o troškovima izbornih kampanja

Kako se navodi na sajtu Agencije rok za podnošenje izveštaja je 30 dana od proglašenja konacnih rezultata ostvarenih na izborima, a u Agenciji očekuju da izveštaji stignu do 8. juna.

Pomoćnica direktora Agencije za borbu protiv korupcije Katarina Dakić naglasila je da su izveštaje u obavezi da podnesu sve političke stranke, koalicije i grupe građana koje su učestvovale u izbornoj kampanji, bez obzira da li su osvojile mandate.

Ona je podsetila da su prvi put izveštaji Agenciji podneti 2012. godine, a da je posle izbora 2014. godine bilo 85 subjekata od kojih 16 nije podnelo izveštaje.

Tada je, kako kaže, Agencija iskoristila svoje nadležnosti i pokrenula prekršajne postupke.

Dakić je gostujući na RTS rekla da izveštaji treba da sadrže poreklo sredstava koje su politički subjekti prikupili i troškove koje su napravili u izbornoj kampanji.

Ona je podsetila da su za one koji ne podnesu izveštaj predviđene kazne, koje za političke subjekte iznose od 200.000 do dva miliona dinara, a za odgovorno lice od 50.000 do 150.000 dinara.

Dakićeva je istakla da je do sada, zbog nepodnošenja izveštaja, Agencija podnela oko 500 zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here