Home Izbori Levica Srbije predlaže RIK-u poništavanje izbora zbog krađe

Levica Srbije predlaže RIK-u poništavanje izbora zbog krađe

109
0

Levica Srbije uložila je prigovor Republičkoj izbornoj komisiji na izveštaj o ukupnim rezultatima izbora za narodne poslanike Narodne skupštine, s predlogom da se izbori održani 24. aprila i 4. maja 2016. godine ponište zbog izborne krađe.

„Kao obrazloženje ove odluke, navodimo da je na biračkom mestu Leposavic 09, Lešak, Srpska napredna stranka dobila 657 glasova, ali joj je u zapisniku o radu biračkog odbora upisano 766 glasova i to tako što su joj dodati glasovi drugih izbornih lista, između ostalih i liste „Borko Stefanovic – Srbija za sve nas“. Ove izbore su obeležile brojne nepravilnosti, od kupovine glasova do pretnji i zastrašivanja birača. Posebno su bili problematični zapisnici sa biračkih mesta, često prepravljani i nesaglasni sa izbornim materijalom“, navodi se u saopštenju ove stranke.

Dodaju da imaju i dokaze u prilog tvrdnji koje iznose, pošto poseduju fotokopiju zapisnika o radu biračkog odbora i uvid RIK u izborni materijal sa biračkog mesta Leposavić 09, Lešak.

„Imajući u vidu da je u Lešku došlo do velike krađe glasova u korist vladajuće stranke, stoji sumnja da je na drugim biračkim mestima na Kosovu i Metohiji bilo isto. Na sednici RIK održanoj 05.05.2016. godine predstavnik grupe građana „Levica Srbije – Borko Stefanović“ koja je podnosilac izborne liste „Borko Stefanović – Srbija za sve nas“ predložio je da se ponovo prebrojavaju svi glasovi sa Kosova i Metohije zbog veoma jasnih indicija da je prilikom glasanja u južnoj srpskoj pokrajini došlo do izborne krađe“, dodaje se u saopštenju Levice Srbije.

Ukoliko ovaj predlog bude odbijen, predlažemo da se poništi glasanje na svim biračkim mestima na KiM, kao što je to učinjeno oktobra 2000. godine, navodi se u saopštenju.

„Republička izborna komisija se u postizbornoj krizi zaklinjala da joj je bitan svaki glas, sve dok koaliciju Dveri-DSS nisu, barem na nekoliko dana, spustili ispod cenzusa. Sada kada je glasanje konačno završeno RIK ne interesuje više od stotinu glasova pokradenih u Lešku. Levica Srbije će se boriti za svaki glas svim pravnim i demokratskim sredstvima“, zaključak je saopštenja Levice Srbije.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here