Home Izbori Izbori 2016: Do 19 sati glasalo 38,86 odsto birača

Izbori 2016: Do 19 sati glasalo 38,86 odsto birača

78
0
Glasanje - Srbija izbori
Foto: B92/ Tanjug

Beograd — Na 15 biračkih mesta u Srbiji ponavlja se glasanje na vanrednim parlamentarnim izborima, a kako navodi organizacija Crta, do 189h je glasalo 38,86 odsto birača.

Izbori se ponavljaju na pet biračkih mesta u Nišu, na po dva u Vranju i Jagodini i na jednom u Užicu, Kladovu, na Novom Beogradu i u beogradskoj opštini Palilula, a pravo glasa ima 19.631 građanin Srbije upisan u birački spisak.

Podsetimo, vanredni parlamentarni, kao i pokrajinski i lokalni izbori održani su 24. aprila, međutim zbog nepravilnosti u izbornom postupku Republička izborna komisija je donela odluku da se na 15 biračkih mesta ponovi glasanje.

Iako je trebalo da rezultati izbora budu poznati do prošlog četvrtka, Republička izborna komisija je saopštila da će konačan izgled republičkog parlamenta biti poznat tek posle ponavljanja glasanja na 15 birališta.

Rezultati ponovljenog glasanja će doneti rešenje nedoumice da li je koalicija DSS i Dveri prešla cenzus, nakon oprečnih informacija i konačne odluke RIK da joj je za ulazak u Narodnu skupštinu nedostajao još jedan glas.

Nešto drugačija situacija je u slučaju koalicije LDP-SDS-LSV, koja je 24. aprila dobila 778 glasova više od neophodne kvote za prelazak cenzusa i samo teorijski može da izgubi svoje mesto u republičkom parlamentu.

Tok izbornog dana pratite na B92.net/info:

7.00 – Otvorena birališta, glasanje počelo u 7.00

8.37 – Republička izborna komisija saopštila je da su svа birаčkа mestа nа kojimа se ponаvljаju izbori zа nаrodne poslаnike otvorenа nа vreme u 7.00 čаsovа.

9.48 – Zamenica predsednika GIK u Vranju Miroslava Mladenović kaže da nema problema na tri biračka mesta na kojima se ponavlja glasanje u tom gradu.

Crta – do 10 sati izašlo 7 odsto birača, manje nego 24. aprila

11.00 – Posmatračka misija „Crta – građani na straži“ saopštila je da je do 10 časova na glasanje za ponovljene parlamentarne izbore na 15 biračkih mesta u Srbiji izašlo ukupno 7,06 odsto građana, što je za oko dva odsto manje nego 24. aprila.

Prema podacima, ukupan broj birača koji može da glasa na ovih 15 biračkih mesta je 19.631, a do 10 časova glasalo ih je 1.387.

„Proces glasanja protiče u skladu sa propisanim procedurama i do 10 časova naši posmatrači nisu zabeležili nikakve nepravilnosti“, saopštila je posmatračka misija.

Posmatrači misije „Građani na straži“ raspoređeni su na svih 15 biračkih mesta na kojima se ponavlja glasanje na parlamentranim izborima.

Izbori se ponavljaju na pet biračkih mesta u Nišu, na po dva mesta u Beogradu, Vranju i Jagodini, kao i na po jednom u Užicu, Bačkoj Topoli, Sremskim Karlovcima i Kladovu.

11.40 – U Nišu je na ponovljenim parlamentarnim izborima na pet biračkih mesta danas do 10 časova glasalo 5,77 odsto građana sa pravom glasa, rečeno je agenciji Beta u operativnom timu Republičke izborne komisije.

Glasanje za sada protiče bez problema i bez prijava bilo kakvih nepravilnosti. Na pet birališta u Nišu na kojima se izbori ponavljaju upisano je 9.750 glasača.

11.43 – Prema rečima Petra Vujadinovića iz užičke Gradske izborne komisije, glasanje u naselju Krčagovo na biračkom mestu broj 86 protiče bez problema.

Od 1.377 građana sa pravom glasa na ovom biračkom mestu do 10 časova glasalo je 5,52 odsto. Biračko mesto u naselju Krčagovo je u osnovnoj školi „Slobodan Sekulić“ u kojoj se danas zbog ponavljanja izbora ne održava nastava.

11.52 – Na ponovljenim izborima na dva biračka mesta u Jagodini do 10 časova glasalo je oko 10 odsto građana upisanih u birački spisak, izjavila je potpredsednica Gradske izborne komisije u Jagodini Zorica Radivojša.

U Jagodini se izbori ponavljaju na dva biračka mesta – u Ribniku se održavaju lokalni i parlamentarni izbori, a u Bresju samo parlamentarni izbori. Biračka mesta otvorena su na vreme i nije bilo nepravilnosti.

12.05 – U Bačkoj Topoli do 12 sati na biračkom mestu broj devet glasalo je 14,6 odsto upisanih birača, javlja reporter RTS-a.

12.54 – Na biralištu 24 u Vranju glasanje je prekinuto, jer je utvrđeno da je jedan birač došao da glasa sa unapred zaokruženim kandidatom na listiću, javlja Blic.

13.30 – Predsednik RIK Dejan Đurđević demantuje da je glasanje na biračkom mestu 24 prekinuto jer je jedan birač došao da glasa sa unapred zaokruženim listićem.

16.30 – Na 15 biračkih mesta u Srbiji ponavlja se glasanje na vanrednim parlamentarnim izborima, a kako navodi organizacija Crta, do 16h je glasalo 27, 81 odsto birača

Crta – do 13 sati izašlo 17,88 odsto birača

13.41 – Posmatračka misija „Crta – građani na straži“ saopštila je da je do 13.00 časova na glasanje za ponovljene parlamentarne izbore u Srbiji, izašlo ukupno 17.88 odsto građana, odnosno 3.510 glasača.

Kako se navodi u saopštenju, u odnosu na 24. april, izlaznost je u 13.00 časova manja za sedam odsto.

15.35 – Koordinatorka za praćenje parlamentarnih izbora u Vranju Maja Jović kaže da izbori protiču u najboljem redu.

Ona je agenciji Beta rekla da je radno telo za praćenje ponovljenih parlamentarnih izbora u Vranju dobilo potvrdu od članova biračkog odbora na biračkom mestu 24 u Osnovnoj školi „Dositej Obradović“ u Vranju da se glasanje odvija neometano.

„Sve je u redu. Ponovljeno glasanje za parlamentarne izbore odvija se bez problema na oba biračka mesta – i u Osnovnoj školi ‘Dositej Obradović’ i u selu Gornji Vrtogoš“, navela je Maja Jović.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here