Home Izbori Ko će u “komunalnu koaliciju” s naprednjacima u Novom Sadu?

Ko će u “komunalnu koaliciju” s naprednjacima u Novom Sadu?

84
0
Novi Sad - Srbija izbori
Foto: N1

SNS nije uspela da dobije natpolovičnu većinu u gradskoj skupštini Novog Sada. Sa jednim odbornikom Saveza vojvođanskih Mađara imaju tačno polovinu, to jest 39 od 78 mandata. Na izbornoj listi SNS-a su se našli skoro svi koalicioni partneri iz prethodnog perioda i da bi formirali vlast moraće da nađu partnera iz redova opozicije.

I naredne četiri godine u kancelarijama gradske kuće u Novom Sadu sedeće većinom kadar Srpske napredne stranke. O tome ko će biti njihovi koalicioni partneri samo se spekuliše. Za sada, izvesno je da među gradskim čelnicima neće biti odbornika Demokratske stranke.

“Svakako imamo neku vrstu ograde da sa SNS-om nikada nećemo formirati vlast, da sa njima nikada nećemo ući u koalicione odnose i to je nešto što što je stav Demokratske stranke bio i pre izbora i sada nakon završetka i to je nešto što je jasno i nećemo od toga odstupati”, objašnjava funkcioner DS-a Veljko Krstonošić.

Od stava da neće sa SNS-om ne odstupa ni novosadski odbor pokreta Dosta je bio. Oni su u lokalnoj skupštini zauzeli osam stolica iz kojih će kažu, stvaranje koalicija samo posmatrati, kaže predstavnik tog pokreta Aleksandar Bujić.

“Ostaje ta zanimljiva priča da vidimo kako će uspeti da se formiraju koalicije na stranačkim osnovama jer često smo bili svedoci da u lokalu budu stvorene te nekakve neprirodne koalicije, ali se to pravdalo potrebama za rešenjima problema građana”, podseća Bujić.

A rešenja za probleme građana u koalciji sa SNS-om, spremni su da potraže i odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine. Ono što Bujić naziva neprirodnom, Aleksandar Kravić iz gradskog odbora Lige opisuje kao komunalnu koaliciju.

“Komunalna koalicija je pre svega interesno organizovanje na nivou grada, a da to ima predznak komunalni, a ne politički, jer mislim da na nekom nivou lokalne samouprave, što jeste grad u krajnjoj liniji, teško može da se sad priča o nekoj silnoj politici, o nekoj velikoj politici“, kaže Kravić.

Velike politike, a posebno na lokalu, i nema, ocenjuje analitičar Duško Radosavljević. Politika u Srbiji se, kako kaže ne vezuje za ideje i ideologije, nego za račun. Stoga nikakva koaliciona matematika ne bi smela da nas iznenadi.

“Očigleda stvar da će neke od partija koje u ovom trenutku još uvek na niovu države bore se da pređu cenzus dobiti nepristojnu ponudu ili ono što se zove – dobiće ponudu koju ne mogu da odbiju”, ocenjuje Radosavljević.

Ponudu Srpske napredne stranke ne bi odbili ni novosadski radikali. U njihovom gradskom odboru kažu da su otvoreni za sve opcije, a iz gradskog odbora SPS-a nisu uspeli da nam obezbede sagovornika. Crtu postizborne računice u Novom Sadu svakako će podvući većinski SNS, međutim oni na naše pozive ni danas nisu odgovarali.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here