Home Izbori Sve misterije izbornog procesa u Srbiji

Sve misterije izbornog procesa u Srbiji

179
0
izbori prebrojavanje glasova 1
Foto: Darko Ćirkov

Misterija biračkog spiska, nekompetencija biračkih odbora i nedovoljna profesionalizacija republičke izborne komisije – samo su neki od razloga za urušavanje poverenja u izborni proces koji će dovesti do konačnog sastava republičkog parlamenta, tvrde posmatrači.

„Sada smo imali situaciju da imamo biračke odbore se veoma niskim kapacitetima i niz negativnih okolnosti koje su na to uticale. Vrlo neizvesne izbore, činjenicu dakle da od jednog ili dva glasa zavisi sastav Narodne skupštine, imali smo brojanje glasova na više nivoa… Sve su to bili dodatni faktori koji su stare probleme sada zapravo predimenzionirali i učinili daleko većim, sa daleko većim posledicama nego da smo imali jedan relativno uobičajen ili normalan izborni proces“, kaže Bojan Klačar iz CeSida.

Tome svedoči i činjenica da, prema podacima CRTE, na 20 odsto biračkih mesta bar jedna osoba upisana u birački spisak nije mogla da glasa, dok je svoj glas dao tzv. „fantomski birač“ sa dva matična broja. Ipak, tvrde, uočene neregularnosti nisu dovoljne da u pitanje dovedu legitimitet izbornog procesa.

„Uočeni problemi bili su pre svega glasanje bez prethodno utvrđenog identiteta birača. Uočeno je na 4 odsto biračkih mesta dozvoljavanje glasanje biraču koji je već glasao na nekom drugom biračkom mestu da ponovo glasa. Izostalo je na istom procentu korišćenje UV lampe da bi se proverilo da li je birač glasao ili nije i takođe je primećeno fotografisanje biračkih listića“, kaže Raša Nedeljkov iz CRTE.

Dok „Građani na straži“ poručuju da će dati svoje preporuke za unapređenje izbornog procesa tek kada on bude završen, iz CESID-a stiže poruka – ovi izbori su korak unazad u odnosu na prethodne izborne cikluse i potrebne su sistemske promene. Najpre profesionalizacija izbornih komisija koju neće činiti partijski ljudi.

„Imajući u vidu sve ove probleme i stranački sastav one funkcionišu kako mogu i moraju, ali da bismo imali ozbiljnu izbornu administraciju mi moramo da imamo korenite promene u načinu njenog funkcionisanja, jer ja nisam siguran kako mi možemo sa ovakvim zakonskim rešenjima da imamo izbornu administraciju koja je kadra da radi konstantno na unapređenju“, kaže Klačar.

Poverenje u rad Republičke izborne komisije urušeno je i zbog sporo prebrojavanje glasova, naknadnog raspravljanja o prigovorima za koje tri dana niko nije čuo, ali i činjenice da se na ovim izborima moglo glasati za listu koja je imala falsifikovane izjave birača.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here