Home Izbori RIK: Odbijen predlog za ponovno raspisivanje izbora

RIK: Odbijen predlog za ponovno raspisivanje izbora

178
0
RIK - Srbija izbori
Foto: B92/ Tanjug

Beograd — Republička izborna komisija odbila je na današnjoj sednici predlog da se na dnevnom redu nađe i odlučivanje o ponovnom raspisivanju parlamentarnih izbora.

Beograd — Republička izborna komisija odbila je na današnjoj sednici predlog da se na dnevnom redu nađe i odlučivanje o ponovnom raspisivanju parlamentarnih izbora.

Iako je trebalo da se odlučuje o prigovorima na glasanje na devet izbornih mesta, sednica je počela predlogom predstavnika Levice Srbije Sava Pilipovića da se na dnevni red uvrsti odlučivanje o ponovnom raspisivanju izbora zato što je RIK, kako tvrdi, „pokrao izbornu volju građana“.

Pilipović smatra da građani neće verovati ni konačnim rezultatima niti poslanicima koji će formirati novi saziv Narodne skupštine.

„Narodni poslanici izabrani na ovakvim izborima, koji su potpuno delegitimisani i nelegalni, neće imati nikakav legitimitet niti snagu, i jedino i celishodno i pravično rešenje je da RIK poništi izbore i raspiše nove za narednu subotu“, predložio je Pilipović.

Pre glasanja, na kojem je odbačen predlog o odlučivanju o ponavljanju izbora, predsednik RIK-a Dejan Đurđević istakao je da je RIK radio sve u skladu sa procedurama, kao i prethodnih godina, i ponovio da je na članove tog tela vršen pritisak poslednja četiri dana.

„Insistiraću da se ova stvar rasčisti do kraja. Iznećemo zapisnike iz 2014. i 2012. Ima džakova, sačuvani su, pa će javnost moći da vidi koliko je zapisnika sa prethodnih izbora rekonstruisano“, rekao je Đurđević.

Kako je objasnio ranijih godina rekonstrukciju zapisnika radili su samostalno koordinatori RIK-a, dok je ovog puta odlučeno da to uradi RIK javno na plenumu zbog „pritisaka na članove RIK-a“, „vršljanja“ članova i aktivista stranaka i „prekih pogleda i unošenja u lice“.

„Ja lično i članovi RIK-a iz SNS ne možemo da promenimo ono što stoji u džaku. Ja samo hoću da se utvrde rezultati sa svih izbornih mesta. Mi smo optuživani sa različitih strana, jedni da ih spuštamo ispod cenzusa, a drugi da navlačimo cenzus po nalogu neke ambasade“, rekao je Đurđević i optužio Pilipovića za licemerje i politikanstvo.

Đurđević je podsetio da je odluka da RIK u plenumu verifikuje zapisnike, umesto koordinatora, doneta većinom glasova, i podvukao da je predsednik Pokreta Dveri Boško Obradović time bio zadovoljan.

„Kada je stvar prenoćila, neko je očigledno imao rezultate sa tih mesta. Sabrao je i video kakvi su rezultati. Sutradan ujutru kreću u drugačiju priču, kako to treba anulirati, jer kada se anulira situacija ostaje nepromenjena, te glasove bacamo u vodu“, rekao je predsednik RIK-a.

Đurđević je kao primer da je RIK radio ispravno naveo glasanje na izbornom mestu 63, u beogradskoj opštini Zvezdara, gde je koalicija Dveri – Demokratska stranka Srbije dobila više od pet odsto glasova.

„Ko je tražio da se verifikuje, a ko je tražio da se glasanje na toj jedinici anulira? Pogledajte snimke sa kablovske televizije N1, i toliko o tome šta vi ovde pričate“, poručio je Đurđević.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here