Home Izbori Poništeni izbori za celu opštinu Medijana u Nišu

Poništeni izbori za celu opštinu Medijana u Nišu

197
0
Izbori 2016 - Srbija izbori
Foto: B92/ Thinkstock

Niš — Predsednik OIK u niškoj opštini Medijana Damir Branković izjavio je da komisija raspolaže nezvaničnom potvrdom da će glasanje za odbornike biti poništeno.

Niš — Predsednik OIK u niškoj opštini Medijana Damir Branković izjavio je da komisija raspolaže nezvaničnom potvrdom da će glasanje za odbornike biti poništeno.

„Očekujemo u toku dana presudu Upravnog suda iz Beograda. Ukoliko izbori održani 24. aprila budu poništeni, novo glasanje biće naredne subote ili nedelje, 7. ili 8. maja“, rekao je Branković agenciji Beta.

Zbog greške opštinske administracije, jer na glasačkom listiću nije pisalo puno ime liste „Ruska stranka – dr Miroslav Milosavljević“, već samo skraćeno „Ruska stranka“, Upravni sud je poništio rezultate prošlonedeljnjih izbora.

To znači da će 81.060 građana sa pravom glasa koji žive na teritoriji ove centralne niške Opštine ponovo biti pozvano na glasanje. Zasada nije poznato kada će ponovno glasanje biti održano.

Vredi pomenuti da je pravo glasa za Skupštinu Grada Niša imalo 233.647 birača, pa je ovim praktično poništeno glasanje za preko trećine građana celog Niša.

Inače, zakonski rok za organizovanje glasanja na biračkim mestima gde je glasanje poništeno je – 7 dana od utvrđivanja nepravilnosti, pa je gotovo izvesno da će birališta biti ponovo otvorena najkasnije u subotu.

Prema podacima iz presude Upravnog suda u koju su „Južne vesti“ imale uvid, Opštinsku izbornu komisiju je tužila upravo „Ruska stranka“, i to zato što na glasačkom listiću nije pisao pun naziv te izborne liste.

Naime, Opštinska izborna komisija (OIK) je tu listu proglasila pod nazivom „Ruska stranka – dr Miroslav Milosavljević“, i tako je trebalo da piše i na glasačkom listiću.

Međutim, umesto toga na listiću je pisalo samo „Ruska stranka“.

U svom odgovoru Opštinska izborna komisija je to ocenila kao „neznatnu nepravilnost“, a zahtev Ruske stranke da se ponove izbori kao „preteran“.

U Nišu se danas ponavljaju izbori za gradski parlament na 20 od ukupno 174 biračka mesta, a Nišlije će na birališta i u sredu, 4. maja jer se odlukom Republičke izborne komisije izbori za republički parlament ponavljaju na pet biračkih mesta u tom gradu.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here