Home Izbori RIK: Dveri-DSS ispod cenzusa za 0,01

RIK: Dveri-DSS ispod cenzusa za 0,01

201
0
RIK - Srbija izbori
Foto: B92, Tanjug

Beograd — Koalicija Dveri-DSS se nalazi ispod cenzusa sa 4,99 odsto glasova prema poslednjim podacima koje je objavio RIK, na osnovu obrađenih 99,82 biračkih mesta.

Koalicija SDS-LDP-LSV ostala je iznad crte za ulazak u parlament sa 5,02, saopštila je kasno sinoć RIK.

Kako je saopštio direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević, prema tim podacima, lista okupljena oko SNS osvojila je 48,24 odsto glasova, SPS 10,96 odsto, SRS 8,11 odsto, DS 6,03 odsto, a pokret „Dosta je bilo“ 6,03 odsto.

SVM je osvojio 1,50 odsto glasova, lista Muamera Zukorlića 0,86 odsto, SDA Sandžaka 0,80 odsto, Ruska stranka 0,36 odsto, Partija za demokratsko delovanje 0,43 odsto.

U trenutku čitanja rezultata lider Dveri Boško Obradović je sa galerije predsednika RIK-a Dejana Ðurđevića pitao da li ga je sramota i da li sme da pročita rezultate i da li sme „pred narod“, na šta mu je Ðurđević odgovorio da ne vrši pritisak.

Kako se vidi na objavljenim snimcima, došlo je i do koškanja ispred sale, kada su Đurđević i Kovačević napuštali prostorije RIK. Njih su ispred sale sačekali predstavnici Dveri koji su vikali da treba da ih bude sramota i da „kradu glasove naroda“, a zatim je došlo i do guranja. Snimak je objavljen na Fejsbuk profilu Dveri.

Đurđević je kasnije rekao da je u pitanju kulminacija pritisaka koje trpi RIK, da je bilo nasrtaja na jednu kolegenicu, kao i da je slučaj prijavljen policiji.

Ranije, tokom još jednog maratonskog dana u RIK i petočasovnog izjašnjavanja, donete s u odluke o 99 mesta sa „teškim greškama“.

RIK je odlučila da anulira rezultate sa 10 biračkih mesta, dok je u preostalim slučajevima verifikovala rezultate glasanja. Opširnije u posebnoj vesti.

Izvor: http://www.b92.net/

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here