Home Izbori Opozicija tvrdi da SNS pritiska RIK da bi osporila rezultate

Opozicija tvrdi da SNS pritiska RIK da bi osporila rezultate

154
0
Opozicija - Srbija izbori
Foto: N1

Predstavnici izbrnih lista SDS-LDP-LSV, DS, Dosta je bilo i Dveri-DSS upitali su Republičku izbornu komisiju kako je moguće da za više od tri dana ne može da prebroji glasove sa manje od dva odsto biračkih mesta. Oni ocenjuju da SNS pritiska RIK kako bi došla do poslaničkih mesta koja joj građani nisu dali na izborima.

U prostorijama Socijaldemokratske stranke održan je sastanak lidera četiri opozicione izborne liste – SDS-LDP-LSV, DS, Dosta je bilo i Dveri-DSS – povodom, kako je saopšteno iz SDS-a, očiglednih neregularnosti u izbornom procesu.

“Na sastanku je ponovljeno pitanje RIK-u kako je moguće da je 98 procenata glasova izbrojano za prvih 12 sati nakon zatvaranja birališta, a da već više od 72 sata ne može još uvek da se prebroji preostalih manje od dva odsto biračkog tela. Učesnici sastanka su izneli jednoglasan zaključak da je više nego očigledno da je RIK blokirala svoj rad zbog pritisaka vladajuće stranke, koja je postala svesna da je osvojila 26 mandata manje nego 2014, i koja sada pokušava da fantomskim i neblagovremenim prigovorima ospori izborne rezultate”, navodi se u saopštenju SDS-a.

Dodaje se i da su se prisutni lideri opozicionih stranaka složili da je cilj ove akcije vlasti očigledno pokušaj otimanja glasova i manadata opoziciji, kako bi SNS krađom nakon izbora došla do poslaničkih mesta koja im građani na izborima nisu dali.

Lideri četiri opozicione liste izražavaju otvorenu sumnju u zakonitost jučerašnjih odluka RIK-a zbog očiglednog pritiska SNS na predsednika RIK-a, navodi SDS i dodaje da su predstavnici četiri opozicione liste, dosadašnjim uvidom u izborni materijal, došli u posed brojnih materijalnih činjenica koje ukazuju na velike neregularnosti i ozbiljnu izbornu krađu, posebno na Kosovu i Metohiji.

Učesnici sastanka poručuju da izražavaju potpunu spremnost da zajedničkim snagama zaštite izbornu volju građana Srbije, izraženu na izborima 24. aprila. Oni su podvukli da rezultate izbora ne može određivati SNS onako kako njoj to odgovara, već da se mora poštovati isključivo volja građana.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here