Home Izbori RIK odobrio uvid u izborni materijal

RIK odobrio uvid u izborni materijal

123
0
glasacka-srbijaizbori
Foto: Darko Ćirkov

BEOGRAD – Republička izborna komisija (RIK) odobrila je večeras zahteve za uvid u izborni materijal, kao i zahteve da se svim zainteresovanim stranama izdaju fotokopija zapisnika o radu biračkih odbora.

Kako je na sednici RIK predložio njen predsednik Dejan Đurđević, sekretar komisije će napraviti dogovor sa strankama o tome kada će kojoj zainteresovanoj stani uvid biti omogućen.

On je naglasio da će izborni materijal moći da se fotografiše, ali da će biti zabranjene olovke i bilo kakvo pisanje i dopisivanje po materijalu.

Zahteve za uvid u izborni materijal uputile su izborne liste Dveri-DSS, Dosta je bilo, SPS-JS i SNS.

Liste Dveri-DSS, DS, Dosta je bilo, SPS-JS i Zavetnici, zahtevale su i izdavanje fotokopija zapisnika o radu biračkih odbora

RIK je odbio prigovore kandidata za poslanike Vladimira Pavićevića koji je prijavio da se u opštini Pećinci trgovalo glasovima, odnosno da su ispred biračkog mesta broj 19. tri osobe sedele u autu i po zameni praznog glasačkog listića za unapred zaokruženi davale 5.000 dinara, kao i kandidata za poslanika Aleksandra Stankovića koji je sličnu situaciju sa trgovinom glasova prijavio u Novom Sadu na izbornom mestu 155.

Prigovori su odbijeni jer o tome nema podataka u zapisniku o radu biračkog odbora, na tim biračkim mestima.

Odbijen je i prigovor glasača iz Beograda, koji je tvrdio da mu je onemogućeno da glasa na izbornom mestu koje mu je bilo naznačeno kada je proveravao birački spisak na Internetu. Prigovor je odbijen jer je konstatovao da je birač pogrešio izborno mesto na kome glasa.

Predstavnici ĐB i Srpske radikalne stranke u RIK-u tražili su da se sva tri prigovora prihvate, jer su naveli da je „kružni listić“ opšte poznati način izborne krađe i da bi na tim mestima izbori trebalo da budu ponovljeni, kao i prigovor birača, jer im se javljao veliki broj građana kojima se biračko mesto nije poklapalo sa onim koje su dobili uvidom u birački spisak.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević kazao je da je sa 8.377 biračkih mesta dostavljen 101 zapisnik sa teškom greškom, odnosno da se u tim zapisnicima ne poklapa ukupan broj listića sa zbirom važećih i nevažećih listića, ili se broj važećih listića ne podudara sa zbirom glasova koji su dobile sve stranke zajedno.

Kako je naveo, moguće je da je neka od tih greška samo tehnička, odnosno da je loše upisan rezultat, a RIK će zapisnicima sa greškama i eventualnom ; ponavljanju izbora odlučivati sutra.

Predsednik RIK-a Dejan Đurđević se i danas žalio na to da trpi pritisak medija i da su predstavnici nekih stranaka u izbornoj noći vršili pritisak na RIK.

Izvor: RTV

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here