Home U fokusu Uvid u birački materijal moguć do petka

Uvid u birački materijal moguć do petka

145
0
glasacka-srbijaizbori
Foto: Darko Ćirkov

BEOGRAD – Stranke koje imaju primedbe na izborni proces i zahtevaju uvid u birački materijal mogu to da ostvare do 29. aprila u ponoć.

Rokovnik o vršenju izbornih radnji kaže da je uvid u birački materijal u prostorijama Republičke izborne komisije (RIK) moguć do 29. aprila u ponoć.

Zakon o izboru narodnih poslanika kaže da predstavnici podnosilaca izbornih lista i kandidati za poslanike imaju pravo uvida u izborni materijal, a naročito u izvode iz biračkih spiskova, zapisnike biračkog odbora, zapisnike RIK i glasačke listiće.

Uvid se obavlja u službenim prostorijama RIK, kao i kod organa kod kojih se izborni materijal nalazi, a može se izvršiti u roku od pet dana od dana održavanja izbora.

Sinoć u 20 sati je istekao rok za podnošenje prigovora na izborni proces, a RIK mora da za 48 sati donese odluku o prigovorima.

U roku od 48 sati od izjašnjavanja RIK-a moguće je na tu odluku podneti žalbu Upravnom sudu, koji ima još toliki rok od prijema žalbe da se izjasni o njoj.

Odluka doneta u postupku po žalbi je pravnosnažna i protiv nje se ne mogu podneti vanredna pravna sredstva predviđena zakonom kojim se uređuje upravni spor.

Ako sud usvoji žalbu i poništi izbornu radnju, odnosno izbore, odgovarajuća izborna radnja, odnosno izbori ponoviće se najkasnije za 10 dana.

Ako RIK poništi izbore na pojedinom biračkom mestu, glasanje se ponavlja samo na tom biračkom mestu.

Rešenje o ponavljanju glasanja donosi RIK, a rezultat izbora se utvrđuju po završetku ponovljenog glasanja.

Ponovni izbori sprovode se najkasnije 15 dana od dana poništenja izbora, odnosno sedam dana od poništenja izbora.

RIK, ukoliko ne bude ponavjanja izbora na nekim biračkim mestima, ima obavezu da do 28. aprila u 20 sati saopšti i u „Službenom glasniku“ objavi konačne rezultate izbora.

Izvor: Tanjug

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here