Home Izbori SNS traži ponovno brojanje glasova

SNS traži ponovno brojanje glasova

49
glasacka-srbijaizbori
Foto: Darko Ćirkov

BEOGRAD – Srpska napredna stranka zatražila je danas ponovno prebrojavanje glasova i u uvid u sav birački materijal, dan nakon što je opozicija formirala svoj pravni tim za kontrolu rezultata.

Na ovakav potez upućivalo je obraćanje premijera i lidera SNS Aleksandra Vučića posle sednice predsedništva stranke, u ponedeljak popodne, a posebno sumnje koje je izneo u vezi sa prelaskom cenzusa svih opoizicionih stranaka „pod okriljem noći“, uz prisustvo lidera opozicije u RIK-u.

Premijer je rekao da su se u noći posle izbora dešavale „čudne stvari“.

Takođe, istakao je da ostaje u uverenju da je SNS, kako je i saopštila u izbornoj noći, osvojila preko 50 odsto glasova birača, te da nije jasno kako su neke stranke preskočile preko noći cenzus i oborile rezultat SNS.

On je i danas, nešto pre nego što se pojavilo saopštenje njegove SNS, u Lužanima rekao „da će se još videti ko je zaista ušao u parlament“.

Vučić je najavio „da će SNS pregledati kompletan izborni materijal“.

„Zamislite da sam ja upao u neku komisiju i odjednom promenjeni rezultati, sve kako su oni hteli“, kazao je Vučić.

Prema njegovim rečima, SNS je zatražila uvid u sav birački materijal, pošto je izborna komisija bila izložena pritiscima.

„Oni koji imaju osam puta manje glasova se sprdaju s narodom. Ima u ovoj zemlji da se poštuje narodna volja, s tim se ne smeju igrati“, podvukao je on. Nedugo posle, SNS je u saopštenju potvrdila da je formiran pravni tim te stranke i da je uputio nadležnim institucijama zvaničan zahtev za novo prebrojavanje glasova.

SNS navodi da je to učinjeno zbog očiglednih zloupotreba, određenih nejasnoća i nelogičnosti, a u cilju zaštite izbornog procesa i slobodne izborne volje građana.

SNS podseća da je upozoravala na dan izbora, i ranije, da postoji osnovana sumnja da su pojedine političke partije i grupacije svesno kršile izborni proces, vršile pritisak na građane i nadležne institucije, služile se nezakonitim i nedozvoljenim radnjama kako bi onemogućili građane da izraze svoju slobodnu volju i osnovno demokratsko pravo da oni biraju vlast koja će ih predstavljati.

Srpska napredna stranka poručuje da neće dozvoliti da bilo koja politička partija, na bilo koji način, krši izbornu volju građana, koja mora biti nedvosmislena i oslobođena svih znakova zloupotrebe i sumnje, jer je to jedini način da Srbija postane moderna demokratska država u kojoj su glas i volja građana neprikosnoveni.

Izvor: Tanjug