Home Izbori Po koje lokalne „šerife“ su izbori bili fatalni?

Po koje lokalne „šerife“ su izbori bili fatalni?

61
Lokalni izbori - Srbija izbori
Foto: 037ks.com

BEOGRAD – Izbori su se pokazali fatalnim po niz lokalnih lidera, po kojima su, do nedelje, bila prepoznatljiva pojedina mesta u Srbiji.

Mediji su već uočili da braća Ilić, Velimir i gradonačelnik Čačka Vojislav, više neće biti ključne figure u tom gradu.

Ali, ne samo oni.

Sreća, ali i narodna volja, za razliku od, na primer, Radomira Nikolića ili Aleksandra Šapića, nisu poslužile one stranke i njihove predstavnike koji su do sada suvereno vladali u Čačku, Smederevskoj Palanci, Inđiji, Šapcu…

Preliminarni rezultati lokalnih izbora u Čačku, naime, pokazali su da je lista oko SNS osvojila 40,2 odsto glasova, Dveri i DS S 24,7 odsto, dok je Nova Srbija dobila tek 8,2 odsto, što je za Iliće, Vojislava svakako, praktično „rešenje“ o političkom penzionisanju.

Fotelju predsednika opštine Smederevska Palanka demokrata Radoslav Milojičić Kena moraće da prepusti kolegama iz SNS-a.

Na toj opštini SNS je osvojio većinu sa 11.039 glasova (30 odbornika), druga je DS sa 4.773 glasova (12 odbornika), a treći SPS sa 2.904 glasova (sedam odbornika).

Prelazak vlasti u korist naprednjaka u Vojvodini izmešao je karte i u lokalnim samoupravama.

Tako je DS Gorana Ješića u Inđiji izgubio, pa će Petar Filipović mesto morati da ustupi naprednjacima.

Lista oko SNS-a osvojila je 21 mandat u lokalnom parlamentu (12.334 glasova), DS 11 mandata (6.601 glas), SPS tri mandata (1.915 glasova) i SRS dva mandata (1.439 glasova).

U zavisnosti od postizbornih kalkulacija vlast će možda da se menja i u Šapcu i Trsteniku, gde su sada na čelu demokrata Nebojša Zelenović, odnosno Miroslav Aleksić, predsednik Narodnog pokreta Srbije.

U Šapcu su mandati podeljeni između četiri izborne liste – „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“ 28 mandata, „Nebojša Zelenović – Šabac je naš“ 26, „Pobeda za Šabac – Nemanja Pajić“ 11 i „Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije, Jedinstvena Srbija, Komunistička partija“ 4 mandata.

Od 49 odborničkih mesta u Trsteniku 19 je osvojio Aleksić, za kojeg je glasalo 8.052 građana, SNS takođe 19 (8.272 glasova), SPS četiri (1.895 glasova), SPO šest (2,485 glasova) i Srpsko-ruski pokret jedan (580 glasova).

Od takozvanih „lokalnih šerifa“, „u sedlu“ će ostati Dragan Marković Palma u Jagodini, Živorad Žika Milosavljević u beogradskoj opštini Sopot, Novica Tončev u Surdulici, kao i Vladimir Zaharijev u Bosilegradu.

Marković je, zahvaljujući 54,02 osvojenih glasova ostao na čelu Jagodine, dok su liste okupljene oko Srpske napredne stranke i Socijaldemokratske stranke osvojile 26,41 odsto, odnosno 4,73 odsto glasova.

Najduži staž kao predsednik opštine, čak 27 godina, ima Živorad Žika Milosavljević kojeg građani od milošte zovu „sopotski šerif“.

Iako je poslednjih 12 godina nastupao bez podrške ijedne partije, on je na poslednjim izborima, učestvujući na listi Srpske napredne stranke, osvojio 67,56 odsto glasova, i imaće 25 od 33 odbornika u opštinskom parlamentu.

Kada je reč o Beogradu, svoju stolicu zadržao je i predsednik opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić, koji je sa 42,86 odsto glasova, ubedljivo ispred sledećeg pratioca, Srpske napredne stranke, čija je lista osvojila 23,45 odsto.

Opštinu Surdulica nastaviće da vodi Novica Tončev, gde je Socijalistička partija Srbije osvojila 65 odsto glasova i gde će imati 27 od 35 odbornika u lokalnom parlamentu.

I građani Apatina su koliko-toliko zadovoljni radom svog dosadašnjeg predsednika Živorada Žike Smiljanića koji je na listi SPS-a osvojio 33,52 odsto glasova.

Iako je za SNS glasalo više građana (35,84 odsto), dosadašnja koalicija između SNS, SRS (osvojila 6,22 odsto) i DS (osvojila 5,99 odsto) najavila je dalji zajednički nastup u lokalnoj smoupravi, zbog čega će Smiljanić najverovatnije ostati u svojoj fotelji.

Jedan od prepoznatljivijih lokalnih lidera, Vladimir Zaharijev, koji je na čelu Bosilegrada već četiri mandata zaredom, ostaće na toj funkciji jer je pobedio na 29 od ukupno 31 biračkog mesta.

Izvor: Tanjug