Home Izbori Panović: Vučić dobio teži parlament, mora da parira desnici

Panović: Vučić dobio teži parlament, mora da parira desnici

67
0
Zoran Panović - Srbija izbori
Foto: N1

Novinar Danasa Zoran Panović smatra da je Aleksandar Vučić posle izbora dobio teži parlament i sada će morati da parira desnici – SRS-u i koaliciji Dveri-DSS.

Novinar Danasa Zoran Panović smatra da je Aleksandar Vučić posle izbora dobio teži parlament i sada će morati da parira desnici – SRS-u i koaliciji Dveri-DSS.

On smatra da je prošli saziv Skupštine bio lagodan za SNS, jer su njegovi poslanici mogli lagano da se nose sa opzicijom, dok će sada biti znatno teže jer će pored već pomenute desnice, imati snažne oponente i u Saši Raduloviću.

Panović kaže da se zaboravlja da je i Vučić bio proevropska opcija i da je u svom obraćanju nakon izbora kritikovao šovinizam.

„Postoji jedna zamka izbora – dobri su za premijera jer je ojačao legitimitet, ali i nisu dobri jer imaju manje mandata. Vučić je shvatio da će predsednički izbori biti teški, jer Nikolić bi ih teško dobio sada, SNS može da vidi šta ih čeka. Vučić je u problemu, jer je više puta rekao da se neće kandidovati za predsednika“, kaže Panović.

On smatra da je SNS „sebi nabio pritisak“ da mora da ima preko 50 odsto, dok je pozicija socijalista posle izbora ostala stabilna.

„Opozicija ima problem, malo je depresivno kada pogledate te partije koje su nekad bile jake. S druge strane, Šešelj je paradoksalan, on se povratio na antievropskim stavovima, vodio je kampanju kao Tramp, amerikanizovanu, bili su jaki na društvenim mrežama“, rekao je Panović.

On smatra da je Radulović povukao građanski više motivisane protivnike Vučića i da jedan deo partija i lidera odlazi u prošlost.

„DS je uništila sama sebe, DS je dala veliki doprinos formiranju SNS jer je Tadić imao želju da stvori dvopartizam u Srbiji. DS se sada izjednačio sa nekim svojim frakcijama, izgubili su izbore u Vojvodini, pitanje je da li mogu više da se dele ili da se utope u Radulovića“, kaže on.

Govoreći o sastavu nove Vlade, Panović je rekao da očekuje da će Vučić pozvati socijaliste.

„Dačić i SPS imaju kapacitet da teške stvari učine lagodnim, briselski pregovori bi bili teži da nije bilo Dačića, takav sigurno odgovara Vučiću. SPS je mogao da ima bolji rezultat da je bio hrabriji u kampanji. Ako hoće u opoziciju možda bi sada bilo bolje, jer biće izbore sledeće godine, mada su oni navikli da budu u vlasti, ne znam koliko sami mogu da se snađu u opoziciji“, smatra Panović.

Kometarišući tvrdnje opozicije da je došlo do krađe na izborima, Panović smatra da ako posmatrači OEBS-a kažu da su izbori bili regularni i dobro organizovani, onda je to ozbiljna tvrdnja.

„Čak sam i ja nekad čuvao kutije, znam koliki je stepen kontrole. Ovi izbori su bili žrtva preterane opsesije agencijama za istraživanje, mislim da su one napravile konfuziju, Cesid je napravio problem, čini mi se da i oni idu u istoriju. RIK je delovao nekako sovjetski, s jedne strane oni imaju pravo da se ljute kad im neko upadne u prostorije, s druge strane i njihov predsednik je pominjao Bodrum, to ne treba da rade, moraju da budu hladni i da daju statistiku bez ikakvih ocena“, smatra Panović.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here