Home Izbori Koliko će nam trebati do nove vlade

Koliko će nam trebati do nove vlade

71
0
Izbori 2016 - Srbija izbori
Foto: B92, Tanjug

Beograd — Lider SNS Aleksandar Vučić najavio je pre izbora da će biti velikih promena u vladi, a u ponedeljak je otkrio da o njima nećemo znati mnogo bar još mesec dana.

Beograd — Lider SNS Aleksandar Vučić najavio je pre izbora da će biti velikih promena u vladi, a u ponedeljak je otkrio da o njima nećemo znati mnogo bar još mesec dana.

Kako je rekao premijer vlade u tehničkom mandatu, čija je stranka osvojila većinu u novom sazivu parlamenta, na novi sastav kabineta u Nemanjinoj će se čekati bar do vanredne skupštine SNS zakazane za 28. maj.

Kao svog jedinog sigurnog koalicionog partnera za vladu Vučić je naveo Savez vojvodjanskih Mađara Ištvana Pastora, a o drugim listama nije želeo mnogo da govori – ni o dosadašnjim partnerima iz koalicije SPS-JS.

Što se personalnih rešenja tiče, ni o tome nije bilo ni reči ovih dana, a pred završnu konvenciju naprednjaka Vučić je za B92 rekao da će promene biti „velike“, ali da će politika ostati ista, jer je „bila dobra“. O imenima nije govorio.

Zakonski rok za formiranje vlade je 90 dana od konstituisanja parlamenta.

Konačni rezultati izbora moraju da budu poznati do četvrtka, 28. aprila u 20 časova, kad počinje da teče rok od 30 dana za konstituisanje novog saziva Skupštine Srbije. Mandate će RIK dodeljivati po redosledu na izbornim listama.

Ukoliko se ispune Vučićeve najave i Srbija dobije novu vladu početkom juna, država će u „tehničkom“ biti još nešto više od 30-ak dana.

To je sličan period kao nakon vanrednih izbora 16. marta 2014. godine, kada su nakon ubedljive pobede SNS, novom premijeru Vučiću bila potrebna 33 dana za formiranje vlade. Ministri su zakletvu položili 27. aprila.

Mnogo više vremena je prošlo od izbora do iznošenja ekspozea 2012. godine, kada su se karte na političkoj sceni Srbije značajno promešale. Od izbora 6. maja do polaganja zakletve su prošla čak 83 dana.

Prethodne, takođe vanredne, izbore 11. maja 2008. godine obeležila je neizvesnost i neočekivan dogovor DS i SPS o formiranju vlade. Prvu vladu posle 5. oktobra u kojoj nije učestvovala DSS demokrate i socijalisti su formirali 7. jula, odnosno 58 dana nakon izbora.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here