Home Izbori Ko je krao glasove, ko brojao, i kakva je uloga Ambasade SAD

Ko je krao glasove, ko brojao, i kakva je uloga Ambasade SAD

234
0
Glasovi - Srbija izbori
Foto: Tanjug

BEOGRAD – Regajući na najavu SNS-a da će tražiti ponovno brojanje glasova nakon nedeljnih izbora, Savez za bolju Srbiju optužuje naprednjake da vode kampanju „optuživanja opozicije za izborne neregularnosti“, Dosta je bilo tvrdi da je izbornu krađu pripremao lider SNS,dok Miroslav Parović za celu tu „ujdurmu“ optužuje američku ambasadu u Beogradu.

Savez za promene (SDS, LDP, LSV) u saopštenju navodi da od vladajuće stranke očekuje da poštuje institucije, da prekine kampanju protiv opozicije i odbacuje bilo kakve insinuacije da su njihovi lideri u izbornoj noći bili u RIK-u s namerom da utiču na rezultate.

„Predstavnici stranaka su se u Parlamentu sastali sa predstavnicima svojih lista u RIK-u kako bi saznali zbog čega RIK neuobičajeno dugo, satima od završetka glasanja, ne objavljuje službene rezultate. Tom prilikom smo pozvani da prisustvujemo konferenciji za novinare RIK i ni u jednom trenutku nismo bili u kontaktu sa izbornim materijalom, niti smo na bilo kakav način uticali na podatke koje je tada saopštio RIK“, navode u Savezu.

Pokret Dosta je bilo u današnjem saopštenju tvrdi da je premijer „preko svoje agencije Cesid, koja je skandalozno saopštila da je Vučić osvojio 56 odsto glasova i postigao apsolutnu pobedu, postigao da Srbija poveruje u njegovu apsolutnu vlast“.

Pokret Dosta je bilo sumnja u regularnost ovih izbora i smatra da je brojanje glasova obavljeno neregularno, zbog čega i želi da sve proveri.

Posebno sumnjaju u ishod izbora u Vojvodini, i pozivaju se na to da je izlaznost dva sata pred zatvaranje birališta naglo skočila i u Vojvodini i u centralnoj Srbiji.

ĐB kritikuje i predsednika RIK, koji se, kako trvde, direktno uključio u političku kampanju stranke premijera.

Miroslav Parović tvrdi da je lista koju su podneli on i Vladan Glišić nezakonito oborena, da je to učinjeno po nalogu ambasade SAD u Beogradu, koja je, kako navode, „kumovala“ i formiranju novog DOS-a na platformi „Ua, Vučić“, a sve to uz obrazloženje „da se desila izborna krađa“.

Moram reći da sam ja formiranje „novog DOS-a“ najavio još decembra 2015. tako da mi sada deluje više nego smešno kada gledam farsu „sprečavamo krađu“, a opet u režiji američke ambasade, navodi se u saopštenju.

Srpska napredna stranka formirala je danas Pravni tim koji je nadležnim institucijama uputio zvaničan zahtev za ponovno prebrojavanje glasova građana na izborima 24. aprila, saopšteno je iz SNS-a.

SNS navodi da je to učinjeno zbog očiglednih zloupotreba, određenih nejasnoća i nelogičnosti, a u cilju zaštite izbornog procesa i slobodne izborne volje građana.

Opozicija, tačnije četiri opozicione liste koje su prešle cenzus, formirale su pravni tim i zatražile da se ponovo prebroje glasovi sa izbora održanih u nedelju, sumnjajući na izbornu krađu.

Izvor: Tanjug

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here