Home Izbori Grunauer: Ministri da budu političari, eksperti da ih savetuju

Grunauer: Ministri da budu političari, eksperti da ih savetuju

78
0
Grunauer - Srbija izbori
Foto: Tanjug

BEOGRAD – Za Srbiju je bolje da ministri u novoj vladi budu političari, kojima su građani glasovima i dali legitimitet, a da stručnjaci budu na pozicijama savetnika ministara, ocenio je danas Aleksander Grunauer, vodha projekta u Nemačkoj organizaciji GIZ.

„Političari su dobili legitimitet, oni su ti koji su izašli na demokratske izbore, kandidovali se sa određenim programom, zato mislim da oni i treba da budu prvi ešalon. Drugi ešalon mogu biti eksperti koji savetuju ministre“, rekao je Grunauer u izjavi Tanjugu.

On je podvukao da i međunarodno iskustvo pokazuje da ekspertske vlade nisu dugo trajale, a uspostavljale su se u kriznim situacijama.

„Njima je bio kratak rok, što ne ide u prilog trenutnim potrebama Srbije. Mislim da je Srbiji bitna stabilna vlada, koja može da ima neko vreme da realizuje svoj program s kojim su se partije kandidovale kad su izašle na izbore“, rekao je on.

Grunauer je naveo da su i iskustva GIZ-a na terenu, na lokalnom nivou, pokazala da su opštine uspešne kad čelnici imaju duži mandat, mnogo uspešnije od onih koje često smenjuju čelnike.

Prema njegovim rečima, glavne teme za novu vladu će, pored EU integracija biti one ekonomske.

„Tu imamo i reformu javnih preduzeća koja kaska, te firme puno koštaju državu, pa bi trebalo da se nađe rešenje kako bi poslovale po tržišnim kriterijumima i pravile profit, umesto da računaju na državne subvencije“, rekao je on dodajući da je važno da se i dalje radi na razvijanju privatnog sektora, poboljšanje poslovne klime i otvaranje radnih mesta.

Izvor: Tanjug

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here