Home Izbori Delegacija Kongresa SE: Izbori protekli mirno

Delegacija Kongresa SE: Izbori protekli mirno

100
0
Izbori 2016 - Srbija izbori
Foto: B92/ Tanjug

Delegacija Kongresa Saveta Evrope, koja je nadgledala izbore u Srbiji, saopštila je u ponedeljak da su izbori protekli mirno, u skladu s propisima.

BEOGRAD – Delegacija Kongresa Saveta Evrope, koja je nadgledala izbore u Srbiji, saopštila je u ponedeljak da su izbori protekli mirno, u skladu s propisima.

„Osim pojedinačnih nepravilnosti koje su naši timovi uočili, izborni dan je protekao na miran način, većinom u skladu sa propisima“, navodi se u saopštenju 12-člane delegacije Kongresa SE.

U saopštenju se precizira da je delegacija posetila više od 120 glasačkih mesta širom zemlje, s posebnom pažnjom na lokalne i izbore održane u Vojvodini.

Šef delegacije Karim Van Overmajer iz Belgije je naveo da postoji „prostor za poboljšanje praktične strane izbora, posebeno što se tiče zaštite tajnosti glasanja, kao i da su potrebne reforme koje bi dopunile pravni okvir izbora, uključujući praćenje kampanja i finansiranje stranaka, zloupotrebu administrativnih resursa i kvlaiteta glasačkih listića“.

Van Overmajer smatra da bi Srbija trebalo da razmotri pitanje boljeg regulisanja statusa partija nacionalnih manjina.

Članovi Kongresa SE su „primetili određenu konfuziju među glasačima zbog istovremenog održavanja prevremenih parlamantarnih izbora, za opštinska veća i Skupštinu Vojvodine“, kazao je Van Overmajer i preporučio da bi u interesu efikasnosti lokalnih i regionalnih nivoa vlasti, lokalni izbori trebalo da se održe odvojeno od opštih.

On je izrazio zabrinutost zbog stanja medija, na nacionalnom i lokalnom nivou.

„Potrebna je akcija za unapređenje zakonodavnog okvira, finansijske situacije, profesionalnih sposobnosti novinara i etičkih standarda novinarstva“, kazao je Van Overmajer, dodajući da „bez pravilnog funkcionisanja medija nema istinske demokratije“.

Izvor: www.rts.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here