Home Izbori Seljimi: Ustav nije prekršen zbog izbora za srpski parlament

Seljimi: Ustav nije prekršen zbog izbora za srpski parlament

114
0
Izbori 2016 - Srbija izbori
Foto: B92,Tanjug

Vršilac dužnosti kosovskog ministra spoljnih poslova Petrit Seljimi izjavio je da održavanjem srpskih izbora na Kosovu nije prekršen kosovski ustav.

PRIŠTINA- Vršilac dužnosti kosovskog ministra spoljnih poslova Petrit Seljimi izjavio je da održavanjem srpskih izbora na Kosovu nije prekršen kosovski ustav.

Ustav Kosova priznaje dvojno državljanstvo, a u skladu sa protokolom koji su prošle nedelje potpisali vlada Kosova i OEBS, nijedan službenik srpske centralne izborne komisije nije boravio na Kosovu, rekao je Seljimi za RTK1.

On je istakao da je te izbore organizovao OEBS.

„Materijal će biti prebačen u Srbiju gde će se brojati glasovi. Na Kosovu su bili otvoreni centri za prikupljanje glasova, pa tako ovim izborima nije prekršen Ustav Republike Kosovo, zato što niti su službenici Srbije, niti Srbija, kontrolisali izborni proces na teritoriji Kosova“, rekao je Seljimi.

Na pitanje zašto dvojno državljanstvo nije bilo ispoštovano kada su u pitanju Albanci iz Preševa koji žive na Kosovu, Seljimi odgovara:

„Kao vlada mi ne određujemo ko može, a ko ne može da glasa. Mi smo samo dali dozvolu OEBS-u, jednoj međunarodnoj organizaciji, da prikuplja glasove. Vlada Kosova nije organizovala, niti je bila uključena u izbore. Mi smo dozvolili proces prikupljanja glasova koji je sproveo OEBS. Čitav proces se odvijao u Srbiji i nema veze sa nama i nije povezan sa političkom situacijom na Kosovu“, rekao je Seljimi.

Za tvrdnje tri opozicione partije, Alijanse za budućnost Kosova, Inicijative za Kosovo i Samoopredeljenja, da održavanje srpskih izbora na Kosovu predstavlja kršenje Ustava, Seljimi kaže da opozicija stalno i u svakoj prilici koristi taj isti argument „da se krši kosovski ustav“.

Izvor: www.tanjug.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here