Home Lokalni izbori Samostalna vlast SNS moguća u većini topličkih opština

Samostalna vlast SNS moguća u većini topličkih opština

147
0
izbori prebrojavanje glasova 1
Foto: Darko Ćirkov

Prema podacima Opštinske izborne komisije u Prokuplju, na osnovu obrađenih 89 od 91 biračkog mesta, Srpska napredna stranka je ostvarila ubedljivu pobedu u celom topličkom kraju i moći će sama da formira vlast u većini opština.

Prokupački naprednjaci dobili su 30 mandata u lokalnom parlamentu – više od polovine u skupštini koja broji 55 odbornika.

Druga po broju osvojenih glasova je koalicija SPS – JS koja će imati šest odbornika, DS je osvojila 5 mesta u Skupštini, koalicija SDS – LDP četiri, koliko ima i DSS – Dveri i Toplička unija. 3 mandata su pripala Pokretu za jug – Bratislav Dunjić, i po jednog predstavnika u SO Prokuplje imaće Crnogorska partija, Ruska stranka i Srpsko–ruski pokret, dok cenzus nisu prošli PUPS i Srpska radikalna stranka koji su na lokalne izborne izašli samostalno.

Pošto lokalna skupština prokupačke opštine broji 55 odbornika, a za većinu je potrebno 28 mesta, SNS prema ovim podacima može sam da formira lokalnu vlast.

Očekuju se rezultati obrade podataka za još dva biračka mesta iz udaljenih sela prokupačke opštine koji neće bitnije uticati na rezultat i može doći samo do promene eventualno u jednom mandatu više ili manje za neku stranku – kažu u OIK Prokuplja.

Većinska pobeda SNS i u Kuršumliji

Na osnovu 98 % obrađenih glasova, SNS odnela je ubedljivu pobedu i u Kuršumliji – osvojila je 14 mandata, DSS–Dveri i SPS–JS po tri, Nova Srbija je osvojila dva mandata.

Po jednog odbornika imaće Demokratska stranka, Srpska radikalna stranka i Gvozdeni puk.

U Blacu za SNS 60 % glasova

U Opštini Blace na birališta tokom jučerašnjeg dana izašlo je 7. 369 birača koji su najveće poverenje ukazali Srpskoj naprednoj stranci koja je dobila gotovo 60 odsto glasova, ili 4.041 glas, drugi po snazi u lokalnoj skupštini je koalicija „Ovo je moja kuća“ DS – Reformistička stranka sa 1. 352 glasa, za koaliciju SDS – LDP je glasalo 860 građana i cenzus je prešla i koalicija DSS – Dveri sa 500 glasova.

Ispod cenzusa u ovoj opštini su koalicija Socijalista i Jedinstvene Srbije sa 399 glasova, kao i radikali koji su dobili 217 glasova.

U Žitorađi za SNS glasao svaki drugi birač

U opštini Žitorađa preliminarni podaci na osnovu 65 odsto obrađenih podataka pokazuju da su 50 odsto mandata osvojili naprednjaci, između 14 i 15 odsto Srpska radikalna stranka, a cenzus je prešla i Socijalistička partija Srbije sa 10 do 11 odsto.

Zasada ispod cenzusa, ali sa velikim šansama da uđe u lokalni parlament je Demokratska stranka.

Izvor: Južne vesti

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here