Home Izbori Opozicija: Zajednički pravni tim za kontrolu materijala

Opozicija: Zajednički pravni tim za kontrolu materijala

83
0
Opozicija - Srbija izbori
Foto: Tanjug

BEOGRAD – Opozicione DS, pokret „Dosta je bilo“, koalicije Dveri-DS S i SDS-LDP-LSV formiraće zajednički pravni tim, koji će analizirati celokupan birački materijal, saopšteno je danas posle zajedničkog sastanka predstavnika tih stranaka.

Predsednica DS S Sanda Rašković Ivić rekla je na konferenciji za novinare da će taj pravni tim na osnovu tih analiza sarađivati na izmeni izbornih zakona, kako bi sprečili da se „ovakav izborni haos ikada više ponovi“.

Stranke su, prema njenim rečima, konstatovale da su opozicione liste izborile mesto u parlamentu, čime su potvrđeni rezultati koje su same iznosile, a demantovani rezultati koje je izneo lider SNS Aleksandar Vučić.

„Na sastanku je ocenjeno da je izborni proces obilovao brojnim neregularnostima koje su uticale na slobodno opredeljivanje građana. Građani su prijavljivali fantomske birače, na glasanje su pozivani umrli… Na više mesta otkrivena je direktna kupovina glasova i kružni listići“, rekla je Rašković Ivić.

Lider Dveri Boško Obradović rekao je da je opozicija jutros predala RIK-u zahtev da uđu u posed biračkog materijala.

„Želimo da ova tematika jednom za svagda bude zaustavljena. Obavezujemo da zajednički pravni tim na osnovu analiza sastavi kvalitetan predlog promena izbornog zakonodavstva“, rekao je Obradović, dodajući da im je iz RIK-a rečeno da će im to omogućiti, pa čak i fotografisanje, što se prvi put dešava.

Obradović je pohvalio RIK, koja im je izašla maksimalno u susret, što je doprinelo stišavanju tenzija nastalih oko izbornih rezultata opozicije.

On je podvukao da je svim tim partijama najbitnije da se poštuje izoborna volja građana, ma kakva ona bila.

Obradović kaže da ne zna koliki je stepen neregularnosti, jer ne želi da daje paušalne ocene, ali da su konstatovali nekoliko slučajeva kupovine glasova i fotografisanja izbornih listića.

Sastanku su, pored Rašković Ivić i Obradovića, prisustvovali predsednik DS Bojan Pajtić, predsednik SDS Boris Tadić, lider LDP Čedomir Jovanović i lider „Dosta je bilo“ Saša Radulović.

Izvor: Tanjug

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here