Home Izbori Novi sastanak opozicije: Formiramo tim, SNS uneo pometnju

Novi sastanak opozicije: Formiramo tim, SNS uneo pometnju

140
0
Opozicija - Srbija izbori
Foto: B92, Uroš Piper

Lideri opozicionih stranaka su nakon sastanka u sedištu DSS saopštili da su poslednji podaci RIK potvrdili ono što su te stranke navodile tokom noći.

Lideri opozicionih stranaka su nakon sastanka u sedištu DSS saopštili da su poslednji podaci RIK potvrdili ono što su te stranke navodile tokom noći..

Predstavnici lista Dveri-DSS, DS, SDS-LDP-LSV i pokreta „Dosta je bilo“ su naveli da je izborni proces obilovao neregularnostima i da je zbog toga dogovoreno formiranje zajedničkog pravnog tima, koji će analizirati celokupni izborni materijal.

„Izbori su obilovali brojnim neregularnostima, koje su uticale na izražavanje slobodne volje građana… Čvrsto stojimo iza principa da je izborna volja neprikosnovena i to branimo“, saopšteno je u zajedničkom saopštenju.

Kako je navedeno, nakon analize kompletnog izbornog materijala, ove liste će „učestvovati u izmeni izbornih zakona kako bi se sprečilo da dođe da sličnog haosa u budućnosti“.

Pravni tim će danas početi da radi, a naredna u 72 sata će u javnosti iznositi svoje prve zaključke.

U zajedničkom saopštenju se ističe da je potvrđeno da u parlament ulaze sve četiri liste čiji su predstavnici bili na sastanku, a da su time i demantovani rezultati koje je izneo Aleksandar Vučić.

Lider Dveri Boško Obradović je rekao da je sinoć na delu bilo „nepotrebno podizanje političkih tenzija“ i da ih je u izborni proces uneo izborni štab SNS.

„Sada se izborni proces vraća u normalu“, rekao je Obradović, navodeći da je predstavnicima opozicije omogućeno da analiziraju podatke u RIK.

On je rekao da se ovde ne radi o tome ko je koliko glasova dobio već da je opozicija „motivisana borbom da se poštuje izborna volja građana“.

Opozicija je navela da ima osnovane sumnje u brojne nepravilnosti i da će se ispitivati brojne prijave neregularnosti, među kojima su pozivi za „fantomske birače“, pozivi za umrla lica, razlike u onlajn i štampanim spiskovima, što dovodi u sumnju jedinstveni birački spisak.

Kako je rekao Obradović, opozicija će se suzdržati od „paušalnih ocena“, dok se ne pregleda materijal.

Na pitanje da li će se baviti lokalnim izborima, lider Dveri je rekao da će se o lokalu i eventualnim nepravilnostima govoriti u narednim danima kada budu iznošeni rezultati sa lokala.

Prisutni su bili lideri koalicije Dveri-DSS Boško Obradović i Sanda Rašković Ivić, lider DS Bojan Pajtić, lider SDS Boris Tadić, predsednik LDP Čedomir Jovanović i lider pokreta Dosta je bilo Saša Radulović.

Sastanak je bio zatvoren za javnost, a nakon njega je pročitano zajedničko saopštenje.

Lideri opozicionih stranaka, posle sastanka u sedištu Demokratske stranke zbog sumnji u izbornu krađu posetili su noćas Republičku izbornu komisiju. Lideri lista DS, SDS-LDP-LSV, DSS-Dveri i Dosta je bilo poručili su da se njihovi rezultati ne poklapaju s podacima SNS i da će pregledati sav izborni materijal.

Predsednik RIK-a Dejan Đurđević izjavio je rano jutros da će predstavnicima opozicionih izbornih lista koje tvrde da su izbore pratile neregularnosti biti omogućen uvid u izborni materijal.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here