Home Lokalni izbori Izborni hit: Trijumf izmišljenog lidera

Izborni hit: Trijumf izmišljenog lidera

152
0
Beli - Srbija izbori
Foto: RTV/Facebook (Beli - Samo Jako)

MLADENOVAC – Izborna lista „Beli – Samo jako – Luka Maksimović“ osvojila je drugo mesto na lokalnim izborima u Mladenovcu. Lista koju predvodi izmišljeni lik Ljubiša Preletačević Beli se time pozicionirala u beogradskoj Opštini Mladenovac odmah iza liste Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje.

Prema rezultatima koje je objavila agencija Ipsos stratedžik marketing, lista „Samo jako“ će imati 13 odbornika.

Lista „Beli – Samo jako“ je počela kao parodija političkog sistema, a onda su počeli da sakupljaju potpise za kandidaturu na izborima. Sakupili su dvostruko više nego što je bilo potrebno i predali listu.

„Nakon više od mesec dana kič političke kampanje, stvaranja kulta ličnosti čoveka natprirodnih moći, prilagođenog mentalitetu ovog područja – došlo se i do samog kraja izborne kampanje. Građanski projekat ‘Beli – Samo Jako!’ je u satiričnom smislu opravdao očekivanja, neprestanim ismevanjem načina partijskog delovanja, sa akcentom na najgoru vrstu populizma i skrivanja iza figure jednog čoveka“, navodi se na portalu liste.

Kako se objašnjava, uopštavanjem, neverovatnim i nepreciznim obećanjima, neprekidnom senzacijom i navodnim uspesima, permanentnim propagandnim bombardovanjem, prikriveni su praznina, manipulacija, palanački duh, bahatost i lični interesi ograničenog broja ljudi – negativnih junaka koji su pokupili simpatije Mladenovčana.

„To je satirična strana projekta. Sa druge strane je ozbiljna ideja da se sistem u potpunosti promeni“, poručili su iz pokreta.

Na listi odbornika pokreta, dodaje se, nalaze se mlađi, nekompromitovani, školovani i hrabri ljudi, neaktivni u politici i javnim funkcijama, lokalnoj javnosti poznati kao čestiti građani, koji su se odlučili za promenu sistema.

„Krajnji cilj našeg projekta je urušavanje nakaradnog političkog sistema i uspostavljanje prve građanske uprave ikada. Vlasti koju bi činili kompetentni građani, uz princip kontrole i direktne, individualne odgovornosti“, piše na portalu pokreta.

Aktivisti su najavili da će u lokalnom parlamentu vršiti neprestanu kontrolu, ukazivati na nezakonitosti, zahtevati transparentnost ugovora i tendera, pokretati pitanja i predlagati teme kojima bi se mogao poboljšati život u opštini – „u saradnji sa organizacijama civilnog društva i ‘običnih’ građana, nikako vlasti“.

U pokretu su najavili da će „borbu protiv vlastodržaca“ voditi radikalnim, gerilskim metodama koje do sada nisu viđene u političkoj praksi.

Izvor: RTV

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here