Home Izbori Otvorena biračka mesta širom Srbije

Otvorena biračka mesta širom Srbije

74
0
Izbori 2016 - Srbija izbori
Foto: N1/Tanjug

Biračka mesta na kojima će građani Srbije danas glasati na vanrednim parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima otvorena su u 7 sati. Pravo glasa ima 6.739.441 građanin koji će se izjašnjavati na 8.378 biračkih mesta do večeras u 20 sati, do kada traje predizborna tišina. Birališta su otvorena i u srpskim sredinama na Kosovu.

Danas će glasati i birači Srbije upisani u posebne evidencije u Austriji, Belgiji, BiH, Italiji, Južnoafričkoj Republici, Makedoniji, Rumuniji, Rusiji, Nemačkoj, Slovačkoj, Sloveniji, Turskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Francuskoj, Holandiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Češkoj i Švajcarskoj. Juče su glasali birači Velikoj Britaniji, Kanadi i SAD.

Za 250 poslaničkih mesta u Skupštini Srbije nadmetaće se 3.270 kandidata na 20 izbornih lista, od kojih je šest manjinskih.

Na izborima za poslanike u Skupštini Vojvodine građani će moći da biraju između 15 izbornih lista. Pokrajinski izbori organizuju se po proporcionalnom izbornom sistemu, a Skupština Vojvodine ima 120 poslanika.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali glasao je na biračkom mestu u Beogradskoj poslovnoj školi na Zvezdari. Mali je bio prvi glasač na tom biračkom mestu. Lokalni izbori održavaju se u 17 beogradskih opština, kao i u 138 opština i 25 gradova Srbije.

Otvorena birališta i na Kosovu

Biračka mesta su otvorena i u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, a glasa se na 21 lokaciji na 90 biračkih mesta. Pravo glasa na KiM ima ukupno 106.094 birača.

OEBS je u pratnji kosovske policije rano jutros dostavio birački materijal na 90 biračkih mesta koliko je ukupno otvoreno na teritoriji KiM.

Na ulicama je pojačano prisustvo pripadnika KPS-a koji će posle završetka izbornog procesa biti uključeni u pratnju izbornog materijala i glasačkih listića koje će OEBS transportovati za Rašku i Vranje.

Na svakom biračkom mestu nalaze se po tri člana biračkog odbora koji su danas tu ispred OEBS-a a koje je imenovala Republička izborna komisija ispred stranaka koje učestvuju na izborima.

Izvor: N1 http://rs.n1info.com

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here