Home Lokalni izbori CRTA: Krivična prijava za kupovinu glasova u Zrenjaninu

CRTA: Krivična prijava za kupovinu glasova u Zrenjaninu

118
0

ZRENJANIN – Do 13.00 časova na parlamentarne izbore izašlo je ukupno 25,1 odsto građana upisanih u birački spisak Srbije, izjavio je šef CRTA posmatračke misije „Građani na straži“ Raša Nedeljkov uz ocenu da se proces glasanja odvija bez većih problema. Nedeljkov je dodao da se nepravilnosti i dalje prvenstveno odnose na glasačka mesta u Istočnoj Srbiji i Vojvodini.

„U Zrenjaninu je podneta krivična prijava protiv čoveka za koga se sumnja da se bavio kupovinom glasova“, rekao je Nedeljkov i dodao da je ta osoba saslušana u zrenjaninskoj policijskoj upravi.

Nedeljkov je dodao da statistička greška u procenama broja izašlih glasača može da bude 0,7 odsto.

Prema njegovim rečima, slično nalazu do 10.00 časova, procent biračkih mesta na kojima su zabeležene ozbiljne neregularnosti tokom procesa glasanja ostao je na istom nivou od dva odsto.

Nedeljkov je dodao da se nepravilnosti i dalje prvenstveno odnose na glasačka mesta u Istočnoj Srbiji i Vojvodini.

„U Zrenjaninu je podneta krivična prijava protiv čoveka za koga se sumnja da se bavio kupovinom glasova“, rekao je Nedeljkov i dodao da je ta osoba saslušana u zrenjaninskoj policijskoj upravi.

Prema njegovim rečima, u odnosu na presek u 10.00 sati primećeno je da je jedna osoba glasala više puta.

„Primećen je porast pojava da se pored biračkih mesta parkiraju kola sa stranačkim aktivistima sa spiskovima glasača koji u komunikaciji sa članovima biračkih odbora proveravaju da li su glasali sigurni glasovi“, kazao je on.

Takođe, kako je dodao, povećan je broj slučajeva da se od građana ne traže identifikaciona dokumenta već se glasa samo na osnovu poziva za glasanje.

„Kao i u prethodnom preseku, primećene su neregularnosti koje se odnose na glasanje birača koji su već imali obeležen prst, zatim greške prilikom raspodele glasačkih listića biračima (biračima su data dva listića za parlamentarne izbore), fotografisanje glasačkih listića“, naveo je Nedeljkov.

Prema njegovim rečima, posmatrači koji su raspoređeni na 450 biračkih mesta, primetili su da je bilo slučajeva vođenja kampanje na manje od 50 metara od biračkog mesta.

CRTA posmatračka misija „Građani na straži“ praćenje parlamentarnih izbora u Srbiji 24. aprila 2016. godine zasniva na statističkim principima kao efikasanom metodu za sistematsko posmatranje procesa tokom izbornog dana.

Koristi se metodologija paralelnog prebrojavanja glasova (PPG) koja omogućava procenu celokupnog procesa glasanja na dan izbora, od otvaranja biračkih mesta, glasanja i prebrojavanja glasova.

ZR: Do 15 časova glasalo 28 odsto

Kako saznaje RTV, u Zrenjaninu je do 15 časova glasalo 28 odsto birača.

Svih 70 biračkih mesta na teritoriji Grada Zrenjanina jutros je otvoreno u 7 časova, rečeno je Radio-televiziji Vojvodine u Gradskoj izbornoj komisiji.

Pravo da glasa na ovim izborima u Zrenjaninu i naseljenim mestima na njegovoj teritoriji ima 106.665 birača.

Za ove izbore u ovom gradu prijavilo se 16 izbornih lista, od kojih su pet manjinske.

Prema podacima opštinskih Izbornih komisija u Novom Bečeju, Novoj Crnji, Sečnju i Žitištu, sva biračka mesta na njihovim teritorijama takođe su otvorena.

Izvor: RTV http://rtv.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here