Home Izbori Cesid: SNS ubedljivo, tri stranke oko cenzusa

Cesid: SNS ubedljivo, tri stranke oko cenzusa

114
0
Ilustracija izbori - Srbija izbori
Foto: B92/ Tanjug

Iz minuta u minut:

23.38 – Srpska napredna stranka pobedila je na vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji, i u budućem sazivu bi se moglo naći sedam stranaka, pošto su tri stranke oko cenzusa, saopštio je večeras, na poslednjoj konferenciji za štampu programski direktor CESID-a Đorđe Vuković.

22.42 – Na osnovu 60 odsto prebrojanih glasačkih listića SNS je na prevremenim parlamentarnim izborima osvojila 51,5 odsto glasova, a u budućem sazivu parlamenta bi mogle da se nađu još SPS sa 12,4 odsto, SRS sa 7,7, DS sa 5,4 i Dveri-DŠ sa 5 odsto glasova, preneo je programski direktor CESID-a Đorđe Vuković.

22.15 – Prema rezultatima koje je CeSID saopštio, koalicija oko SNS je na republičkim izborima osvojila 51 odsto glasova birača, a SPS 12,1 odsto.

22.10 – CeSID: SNS je osvojio 51,50 odsto glasova, SPS 12,40

22.01 – IPSOS: Prema prvim preliminarnim rezultatima agencije Ipsos na osnovu 20 odsto obrađenog biračkog materijala, u parlament ulazi sedam stranaka.

21.58 – CeSID: Koalicija oko Srpske napredne stranke je osvojila je 52,6 odsto glasova birača, saopštio je CeSID poslednje preliminarne rezultate na osnovu 40 odsto obrađenog biračkog materijala.

21.48 – RIK: Prema prvim preliminarnim podacima Republičke izborne komisije SNS je osvojila više od 55 odsto glasova, SPS oko 11 odsto, a SRS 7,7 odsto.

21.41 – CESID: Najnoviji rezultati CESID-a pokazuju da je SNS na prevremenim parlamentarnim izborima osvojila 52,2odsto glasova birača.

Druga je SPS sa 13,8 odsto, radikali imaju 7,3 odsto, demokrate 5,5.

21.27 – Ipsos:Prema do sada prebrojanih 11,3 odsto glasova na parlamentarnim izborima Srpska napredna stranka osvojila je 50,4 odsto glasova, Socijalistička partija Srbije i Jedinstvena Srbija 11,3 odsto, a Srpska radikalna stranka 8,3 procenata, objavila je agencija Ipsos stratedžik marketign.

21.06 – CeSID: SNS – 52 odsto, SPS 14,4 odsto

20.51 – Cesid: Prema prvim preliminarnim rezultatima koje je objavio Cesid na malom uzorku, najviše glasova na izborima za parlament osvojiila je SNS – 56, 2, dok je SPS na drugom mestu sa 10, 9 odsto. Potom sledi SRS sa 7, 3 odsto, DS sa 5,7 odsto.

BEOGRAD – Na osnovu 60 odsto prebrojanih glasačkih listića SNS je na prevremenim parlamentarnim izborima osvojila 51,5 odsto glasova, a u budućem sazivu parlamenta bi mogle da se nađu još SPS sa 12,4 odsto, SRS sa 7,7, DS sa 5,4 i Dveri-DŠ sa 5 odsto glasova, preneo je programski direktor CESID-a Đorđe Vuković.

On je dodao i da su blizu cenzusa SDS-LDP-LSV sa 4,8, kao i Dosta je bilo sa 4,2 procenata, dok je levica osvojila svega 0,7 odsto glasova birača koji su glasali na današnjim izborima.

Vuković je napomenuo da su ovi rezultati bez ishoda glasanja u Vojvodini i Beogradu, što je, kako je naveo, posebno važno jer je u koaliciji SDS-LDP-LSV i jedna regionalna stranka, pa je neophodno sačekati rezultate iz Vojvodine da bi se videlo da li je prešla cenzus.

Slično je i s pokretom Dosta je bilo, koji je prisutniji u većim gradovima.

Vuković je objasnio da CESID-u najpre stižu rezultati iz manjih mesta, a potom iz većih gradova.

Konstatovao je da su istraživanja javnog mnjenja ukazivala na trend, te da je SNS već duže vreme vođen sa rezultatom iznad 50 odsto, a SPS sa dvocifrenim rezultatom.

Vuković je ukazao da je interesantno da je pre nekih mesec dana, pre odluke Haga o Vojislavu Šešelju lista DŠ-Dveri bila bolje rangirana, ali se jedan broj njihovih glasova prelio ka SRS.

S druge strane usledila je podela glasova između SDS-LDP-LSV i pokreta Dosta je bilo, kao i DS.

Vuković je kazao da je moguće da CESID neće večeras moći da izađe sa finalnom projekcijom rezultata, jer je više stranaka koje su tesno oko cenzusa, a CESID nije u mogućnosti da obuhvati glasove birača u inostranstvu, u zatvorima, kao i na Kosovu i Metohiji.

Međutim on ističe da se aktuelni preliminarni rezultati neće mnogo menjati, to jest više od 1 do 1,5 odsto.

Upitan zašto nisu izneti podaci o glasanju u Vojvodini, on je rekao da sa izbornih mesta komisije najpre šalju republičke, a onda lokalne rezultate, pa tek nakon toga pokrajinske.

„Nemamo dovoljno da možemo da prenesemo rezultate pokrajinskih izbora. Bilo je u medijima par podataka ali se suviše menjalo, a imamo premalo uzoraka da bismo izašli u javnost“, naglasio je on.

Programski direktor CESID-a Đorđe Vuković ranije je saopštio da je izlaznost nešto veća nego na prošlim izborima održanim 2014. godine.

Po regionima gledano u centralnoj Srbiji je izlaznost bila 54,8 odsto, u Vojvodini 52,9 odsto, a u Beogradu 49 procenata.

On je najavio da će CESID u 21:05 sati izaći sa prvim rezultatima izbora, dodajući da ti rezultati, kao ni podaci o izlaznosti ne uključuju birače koji su u inostranstvu, gde CESID nema posmatarče, kao što nema ni u zatvorima i na teritoriji Kosova i Metohije.

Vuković je istakao da na Kosovu i Metohiji ima značajna skupina birača, i da se rezultati moraju čekati od relevatnih institucija.

On je objasnio da je CESID imao preko 800 ljudi na biračkim mestima, koji su beležili tok glasanja, kao i dodatnih 170 lokalnih koordinator u opštinskim komisijama.

Prema njegovim rečima na ovim izborima uočeno je svega desetak nepravilnosti, tako da je ocenio da su izbori protekli sa manjim obimom prekršaja.

S tim u vezi je preneo da su dva biračka mesta zatvorena, jedno u Vranju gde je bilo pokušaja zloupotrebe i jedno u Jagodini gde je bilo nasilja.

Ovo je, prema njegovom mišljenju, jedan od boljih izbornih procesa, pošto nije bilo značajnih problema.

Izvor: www.tanjug.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here