Home Izbori Agencije: Pobeda SNS, ali i ulazak radikala u Skupštinu

Agencije: Pobeda SNS, ali i ulazak radikala u Skupštinu

77
0
Izbori 2016 - Srbija izbori
Foto: B92/ Tanjug

Deo hrvatskih medija iz minuta u minut prati rezultate vanrednih parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora u Srbiji, a zagrebački portal Dnevnik.hr objavio je da je jasno da će aktuelni premijer Aleksandar Vučić biti pobednik ovih izbora, te da se već od sutra od Srbije može očekivati proevropska retorika.

ZAGREB – Deo hrvatskih medija iz minuta u minut prati rezultate vanrednih parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora u Srbiji, a zagrebački portal Dnevnik.hr objavio je da je jasno da će aktuelni premijer Aleksandar Vučić biti pobednik ovih izbora, te da se već od sutra od Srbije može očekivati proevropska retorika.

Vučić je svestan geopolitičke važnosti Srbije u međunarodnim odnosima, izvestio je dopisnik ovog hrvatskog dnevnika, uz podsećanje da su ovo treći izbori od 2012.

Na onim prvima 2012, podsećaju, premijer je bio lider SPS-a Ivica Dačić, koji je premijersko mesto dobio sa 15 posto osvojenih glasova jer se bez njega nije mogla formirati koalicija.

Najzanimljivije, čak zanimljivije od lidera radikala Vojislava Šešelja, je u ovom kontekstu gledati kako je Vučić „smislenim slaganjem koalicije umanjio Dačićev uticaj“, navodi portal.

On je, kako se navodi, svoju koaliciju pojačao strankom Vuka Draškovića koji, ne samo da je za ulazak Srbije u EU, nego je i za ulazak Srbije u NATO savez, a ovu prorusku liniju koju je do sada držao Dačić, koji slovi kao čovek Rusije, čovek Gazproma, je neutralizovao sa srpskom narodnjačkom strankom Nenada Popovića, koju direktno finansiraju Rusi.

Postoji i mogućnosti da, ako Demokratska stranka dobije osam posto glasova u parlament uđe i Tomislav Žigmanov iz Saveza vojvođanskih Hrvata.

Dnevnik, pozivajući se na svog dopisnika, piše da Šešelj svakako neće dobiti neki glamurozan, ogroman broj glasova.

Njegova težina je između osam i 11 posto, navodi ovaj portal i dodaje da će SRS ući u parlament u svakom slučaju, i biće glasan, paliće zastave, ali, dodaje, da on neće ići protiv Vučića, odnosno da on neće biti stvarna opozicija Vučiću.

I zagrebački Jutarnji list na udarnom mestu saopštava prve preliminarne rezultate izbora u Srbiji i navodi da je Vučićeva stranka u uverljivom vođstvu, da je Dačić drugi, Šešelj treći, a da su Boris Tadić i Ceda Jovanović ispod praga.

Uz napomenu da će se izborni rezultati mguće menjati, Jutarnji navodi i da je ove izbore obeležila veća izlaznost nego prethodne i da je zabeležen manji broj incidenata.

Portal navodi i da se Demokratska stranka ubijenog premijera Zorana Đinđića našla na rubu nakon niza unutrašnjih sukoba i raskola.

Izvor: www.tanjug.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here