Home Izbori Izražena neravnoteža u medijima u toku predizborne kampanje

Izražena neravnoteža u medijima u toku predizborne kampanje

73
0
Mediji - Srbija izbori
Foto: N1/FoNet/Božidar Petrović

Do izlaska na birališta ostalo je još pet dana, a istraživači već sumiraju svoje utiske o toku kapmpanje. Posmatračka misija OEBS-a navodi da je atmosfera mirna, ali da postoje slučajevi koji su razlog za zabrinutost. Oni koji prate tok kampanje, u medijima registruju izraženu neravnotežu.

Polu državni – polu stranački funkcioner čini jednog celog u izbornoj kampanji, tri puta aktivnijeg u odnosu na isti period prošle godine. Od 28 funkcionera čije je aktivnosti pratila organizacija Transparentnost, dvojica su ubedljivi šampioni, ukazuje Zlatko Minić iz te organizacije.

“Trenutno za ovih 35 dana, Siniša Mali imao 48, a Goran Vesić 47 promotivnih aktivnosti, dakle, više od jedne dnevno”, navodi Minić.

Tako su na terenu gradonačelnik i gradski menadžer bili aktivniji i od samog premijera, iako Beograd i ne ide na izbore. I to je, prema rečima Zorana Gavrilovića iz Biroa za društvena istraživanja (BIRODI), tek samo jedan od paradoksa.

„Vi imate paradoks da je predsednik pokrajinske Vlade u medijima jednako prisutan kao i predsednik Vlade Kosova“, ističe Gavrilović.

Ili u medijskim sekundama – tek 164 u kojima se o Pajtiću govorilo pozitivno, napsram 11.100 sekundi posvećenih premijeru Vučiću.

„Razlika između premijera i potpredsednika Vlade, odnosno ministra spoljnih poslova je ogromna – odnos je 1:15“, navodi Dražen Pavlica iz BIRODI-ja.

Ovakav nedstatak medijskog balansa ne čudi Dragana Dobrašinovića iz Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava, naročito posle privatizacije medija.

„Šta očekivati od medija koji jedino mogu funkcionisati kao marionete vlasti, kao produžena ruka vlasti, kao oglasna tabla bilo koje vlasti“, navodi Dobrašinović.

Ili rečima posmatračke misije OEBS-a: Vlada utiče na medije, a oni su, s druge strane, sve manje informativni i sve više tabloidni.

Misija OEBS-a konstatuje i da su opozicione partije vodile negativnu kampanju protiv vlasti, umesto za svoje programe, dok su, s druge strane, partije na vlasti zloupotrebljavale svoj položaj, vršile pritiak na birače, podmićivale ih, ali i zastrašivale.

Izvor: N1 http://rs.n1info.com

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here