Home Izbori Gligorijević: Izbori se nisu ni dogodili, već su neregularni

Gligorijević: Izbori se nisu ni dogodili, već su neregularni

85
0
Jelena Gligorijević - Srbija izbori
Foto: N1

Izbori koji se nisu dogodili već nisu regularni. To je ozbiljan problem, ali niko nije ništa rekao. Opozicija nije reagovala, a birači su pristali da učestvuju u tom procesu, kaže novinarka nedeljnika Vreme Jovana Gligorijević.

Gligorijević kaže da milion neregularnosti već postoji.

„Niko se iz opozicije nije setio da kaže. Mi smo pristali na uslove gde RIK radi u sastavu koji je neobičan jer je predsednik te komisije u sukobu interesa. Pa je podneo ostavku, pa nije razrešen. RIK vodi predsednik u ostavci. Liste koje su falsifikovane će biti na izborima“, kaže Gligorijević i dodaje da se nikada nije desilo od petooktobarskih promena da je regularnost izbora doveden u pitanje.

Gligorijević dodaje da je u toku jedna od najbesmislenijih kampanja, pošto ne postoji „izborno pitanje“.

„Izbori 2012. su postavljali pitanje da li vlast može da se menja, izbori 2014. da li SNS može da preuzme sve najznačajnije funkcije. Na ovim izborima nikome nije jasno za šta glasamo“, kaže Gligorijević i dodaje da samim tim i nije postojao TV duel između glavnih opcija.

„Sramno je da sav politički sadržaj bude sveden na jednog čoveka. On je usisao u sebe sav sadržaj. Zbog besmisla ovih izbora obesmišljeni su i predsednički. Pogotovu što je obesmišljena ta fukcija“, kaže Gligorijević.

„DS odlična opozicija, loša vlast“

Gligorijević kaže da u Srbiji mora da postoji zdrava i prava opozicija.

„Problem sa tim strankama je što su u finansijski groznoj situaciji, kampanje nema, predizbornih spotova ima malo. DS treba ozbiljna konsolidacija, što ne znači da ne bi bilo loše da uđu u parlament“, kaže Gligorijević.

On dodaje da je DS uvek bila dobra opozicija, ali ne tako dobra vlast.

„DS ima dugu tradiciju da bude dobra opozicija, i da savršeno prepoznaje greške vlasti, a onda iste greške ponavlja kada dođe na vlast. Odlična su opozicija, a loša vlast. Isto je važilo i za onu DS iz 20-tih“, kaže Gligorijević.

Dodaje da ta stranka ne može da se konsoliduje ako je čitav politički prostor ispunjen jednim čovekom.

„Slušamo retoriku da je za sve kriv prethodni režim. DS je pročišćena od tih ljudi, ali sada imaju vlast u Vojvodini. Na meti su tabloida“, kaže Gligorijević.

„Šešelj omiljeni opozicionar“

Gligorijević kaže da je Šešelj aktuelnoj vlasti omiljena opzicija.

„To je problem sa Vojislavom Šešeljem, otpušta preveliku mržnju i zagađuje javni prostor. On dobro dođe aktuelnoj većini kao omiljeni opozicionar. On je bio to u vreme Miloševića, služi za ponižavanje i zastrašivanje svih drugih opozicionih partija“, kaže Gligorijević.

„Ono što mene zanima to je izlaznost, ako bude mala to ide u korist SNS, mnogo opozicionih stranaka ostaje ispod cenzusa i preliva se njima. Ako bude velika izlaznost to znači buđenje apstinenata“, kaže Gligorijević.
Ona objašnjava da je on idealna opozicija pošto koristi staru retoriku od koje aktuelna vlast može ponovo da se ogradi.

„Pravi buku da autentična opozicija ne može da se čuje“, dodaje Gligorijević.

Ona smatra da SRS po svoj prilici prelazi cenzus.

„Neko je od opozicionara rekao je da je Srbija Severna Koreja, i to nije još, ali ako u parlament uđu samo SPS, SRS i SNS tada će Srbija stvarno biti Severna Koreja. Mi nećemo onda imati opoziciju, neće postojati opozicija koja će kritikovati na onim tačkama koje su ključne“, kaže Gligorijević.

„Srpska i Hrvatska vlast odlično sarađuju“

Gligorijević smatra da dve vlade odluično sarađuju, i pomažu jedni drugima.

„Kada pogledamo, srpska vlada je od 2012. u konstantnoj predizbornoj kampanji. Hrvatska preslikava taj model, uveli su funkciju prvog potpredsednika vlade – koja je izmišljena. Hrvatska odlično idu jednim drugim na ruku i pomažu u najjeftinijem populizmu i nacionalizmu“, kaže Gligorijević.

Obrazloženje presude Šešelju koje daje neviđeno tumačenje rata je skandalozno. Presuda sama po sebi je takođe skandalozna, kaže Gligorijević.
Govoreći o reakciji na presudu Šešelju, Gligorijević smatra da je Hrvatska povukla neke poteze koje idu na ruku vlasti u Srbiji.

„Mislim da u Hrvatskoj javnosti i vlasti ne postoji dovoljna svest o tome koliko je Šešelj relevantan. Ispostavlja se tokom kampanje da on jeste relevantan“, kaže Gligorijević i dodaje da blokada poglavlja 23. u EU otvaraju prostor premijeru za desničarsku ideologiju

Pokazuje koliko slabo poznajemo političke prilike, zaključuje Gligorijević.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here