Home Izbori CRTA: Falsifikovani potpisi i pritisci obeležili kampanju

CRTA: Falsifikovani potpisi i pritisci obeležili kampanju

68
0
CRTA - Srbija izbori
Foto: N1/ Tanjug/ Dragan Kujundžić

Predizbornu kampanju u Srbiji obeležili su od 4. do 18. aprila slučajevi falsifikovanja izjava podrške birača izbornim listama i navodi o pritiscima na birače i kupovini glasova, saopštili su predstavnici nevladine organizacije CRTA koja prati izborni proces.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare, evidentiran je i sukob pravnih stanovišta Republičke izborne komisije i Upravnog suda oko prava stranaka na status stranke nacionalne manjine, a ima i informacija o postojanju organizovane kriminalne grupe koja poseduje baze ličnih podataka građana.

„Sve ovo govori da postojeći pravni i institucionalni okvir ne može da odgovori na pokušaje zloupotrebe sistema i narušavanja celog izbornog procesa, te da su neophodne njegove promene“, izjavila je direktorka CRTE Vukosava Crnjanski.

Šef posmatračke misije, koja je deo CRTE, „Građani na straži“ Raša Nedeljkov ukazao je da je falsifikovano više od 15.000 izjava građana na sedam od 30 podnetih izbornih lista, a rekao je i da će građani moći na izborima da glasaju i za Republikansku stranku za koju je utvrđeno da je podnela falsifikovane izjave građana.

„To dovodi u pitanje legalnost i legitimnost izbornog procesa“, rekao je Pavle Dimitrijević iz CRTE i dodao da RIK, iako je svoje aktivnosti vodio u skladu sa zakonima, nije uspeo da adekvatno odgovori na svaki pokušaj izigravanja zakona zbog nedorečenih zakonskih rešenja i manjka kapaciteta stručne službe.

Dimitrijević je kazao da su navodi o pritiscima na birače i kupovini glasova najčešči u Novom Sadu i Vojvodini, a posebno među Romima i socijalno ugroženim kategorijama stanovništva.

On je naveo da se cena glasa kreće od 1.000 do 10.000 dinara.

U izveštaju o praćenju izborne kampanje od 4. do 18. aprila je ukazano na zloupotrebe korišćenja javnih resursa, odnosno predstavnici državnih organa, lokalne samouprave i javnih komunalnih preduzeća su učestvovali na skupovima i drugim predizbornim aktivnostima stranaka.

Registrovani su slučajevi primoravanja zaposlenih u javnim preduzećima da učestvuju na skupovima političkih partija.

U tom periodu SNS je imao najintenzivniju kampanju na teritoriji cele Srbije koristeći sve kanale komunikacije skoro pođednako, izuzev debata. Znatno slabiju kampanju po intenzitetu imale su DSS-Dveri, DS-Nova stranka, SPS i LDP-SDS-LSV.

Kada je reč o medijskom izveštavanju o izbornom procesu, od 4. do 18. aprila premijer Srbije Aleksandar Vučić je dominirao na naslovnim stranama, a kako se izbori približavaju njegovo prisustvo je sve veće.

Vučić je bio zastupljen na najviše naslovih strana – ukupno 34 od 107 i to u pozitivnom kontekstu dok su ministri veoma retko na naslovnim stranama.

Među opozicionim liderima na najviše naslovnica se našao lider Demokratske stranke Bojan Pajtić i to u svim tim slučajevima u izuzetno negativnom kontekstu, dok ostalih opozicionih aktera nema na naslovim stranama.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here