Home Izbori Kakvi su ekonomski programi stranaka?

Kakvi su ekonomski programi stranaka?

121
0
NIN - Srbija izbori
Foto: N1/ TANJUG/ Dragan Kujundžić

Političke stranke, učesnice predstojećih parlamentarnih izbora, građanima su ponudile različita ekonomska rešenja – od nastavka fiskalne konsolidacije, preko „raskida“ sa stranim investitorima, do Srbije kao slobodne privredne zone, čulo se na današnjem skupu posvećenom ekonomskim programima stranaka.

Skup je u Beogradu organizovao nedeljnik NIN, pozivi su bili upućeni na adrese svih 20 listi koje će učestvovati na izborima 24. aprila, a odazvale su se četiri izborne liste.

Spremni da govore o ekonomskim programima bili su predstavnici Srpske napredne stranke (SNS), koalicije Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije, pokreta Dveri i stranke Treća Srbija.

Predstavnik SNS Milenko Dželetović smatra da će bilo koja buduća vlada, ukoliko želi ekonomsku stabilnost, morati da nastavi sa fiskalnom konsolidacijom. „To su bolni i nepopularni rezovi zarad ekonomske stabilnosti“, rekao je Dželetović i posebno istakao činjenicu da je, upravo zahvaljujući tim merama, prepolovljen budžetski deficit.

Koalicioni partner naprednjaka u odlazećoj Vladi, funkcioner socijalista Dušan Bajatović, smatra da su mere fiskalne konsolidacije bile apsolutno neophodne, a nastavak ekonomskih mera treba fokusirati na tri polja – poljoprivreda, bankarski sektor i industrijalizacija.

Bajatović je kao glavne ideje ekonomskog programa SPS-a istakao subvencionisanje i razvoj poljoprivrede, a kao prioritet izdvojio je i drugačije funkcionisanje banaka u Srbiji i obnavaljanje industrije.“Bankarski sektor je jedan od najvećih problema Srbije u ekonomskoj sferi“, smatra Bajatović.

Kao važnu meru u ekonomskom razvoju Bajatović je istakao i reindustrijalizaciju, koja srpsku privredu treba da osposobi za veći izvoz.

Predstavnik pokreta Dveri Boško Obradović rekao je da njegova stranka planira potpuno suprotne mere od svega što se u srpskoj ekonomiji radilo od 2000. godine, pa do danas.

„Nema nijedne ekonomije koja se razvila zahvaljujući stranim investicijama, takav pristup je greška“, kazao je Obradović i dodao da Dveri nemaju ništa protiv stranih investitora, ali da je ekonomski interes Srbije da se omoguće šanse domaćim privrednicima.

Obradović je kao izuzetno loš potez ocenio to što je za strane investicije budžetom predviđeno 300 miliona evra, dok su ulaganja u poljoprivredu višestruko manja.

Prema njegovim rečima, deo ekonomskog programa Dveri su i veće carine na proizvode iz inostranstva, veće porezi za banke kao i sistem većeg oporezivanja onih bogatijih.

Obradović kao poguban ocenjuje proces pridruživanja Srbije evropskoj uniji, kao i sporazume sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Sa druge strane, predstavnik Treće Srbije Miroslav Parović smatra da ne treba naglo preseći odnose Srbije i EU, kao ni odnose sa Međunarodnim monetarnim fondom.

„Naša ideja je da Srbija bude slobodna privredno-ekonomska zona usred Evrope, nešto poput Hong Konga u Kini“, kazao je Parović. On je dodao da Srbija treba da teži neutralnosti, u svakom, pa i ekonomskom smislu.

Izvor: http://rs.n1info.com/

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here