Home Izbori CRTA: Zakonitost izbora sada zavisi od reakcije institucija

CRTA: Zakonitost izbora sada zavisi od reakcije institucija

123
0
glasacka-srbijaizbori
Foto: Darko Ćirkov

Zakonitost i legitimitet izbornog procesa, posle utvrđivanja više od 15.000 falsifikovanih potpisa na šest izbornih lista, zavisi isključivo od toga šta će nadležni organi preduzeti u naredna 24 sata, saopštila je CRTA posmatračka misija „Građani na straži“.

Kako se navodi u saopštenju CRTA, Republička izborna komisija je do sada ustanovila više od 15.000 falsifikovanih potpisanih izjava birača na šest lista, od kojih je jedna čak i proglašena.

„Republička izborna komisija je propustila da utvrdi falsifikovane potpisane izjave građana za listu Republikanske stranke pre nego što je tu listu proglasila kao važeću. RIK sada jedino može da primeni vanredni pravni lek koji bi za sobom povukao odlaganje rokova za ostale izborne radnje, a time se dovodi u pitanje održavanje izbora 24. aprila. S druge strane, ukoliko se ne poništi lista Republikanke stranke, onda se dovodi u pitanje celokupni izborni proces jer će se dozvoliti stranci koja je falsifikovala potpise da ravnopravno učestvuje u izbornom procesu“, kaže se u saopštenju .

Posmatračka misija „Građani na straži“ će zvanično zatražiti uvid u potpisane izjave podrške građana listama koje su predate Republičkoj izbornoj komisiji (RIK), jer, kako kažu, samo potpuna transparentnost može da povrati poverenje javnosti u celokupni proces.

Izvor: N1 http://rs.n1info.com/

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here