Home Izbori Na listi Republikanske stranke 900 falsifikovanih potpisa

Na listi Republikanske stranke 900 falsifikovanih potpisa

273
0
Glasačka kutija i listić - Srbija izbori
Foto: B92

Policija je potvrdila da je među potpisima građana koji su podržali izbornu listu Republikanske stranke bilo oko 900 falsifikata, ali ipak nije isključeno da ona neće učestvovati na izborima, izjavio je predsednik Republičke izborne komisije Dejan Đurđević.

Sa tih 900 falsifikovanih potpisa oni padaju ispod 10.000 potpisa koji su potrebni po zakonu, kazao je Đuređević i dodao da je otežavajuća okolnost u tome što je lista već proglašena i pravosnažna, i istekli su rokovi za žalbu.

Prema njegovim rečima, RIK će ipak razmotriti da li u izbornom postupku postoji mogućnost da se iskoristi vanredni pravni lek proglašenje rešenja ništavnim. „Tokom noći i sutra razmatraćemo tu mogućnost“ kazao je Đurđević.

Na pitanje da li je i pored falsifikovanih potpisa moguće da se ta lista nađe na zvaničnom biračkom listiću, Đurđević je odgovorio da je to ipak nažalost moguće.

On je kazao da su o svemu obavešteni nadležni organi i da će povodom potpisa koji su dokazano falsikovani biti postupano u skladu sa zakonom.

Zbog ovakvog razvoja situacija dvojica predstavnika Republikanske stranke u proširenom sastavu RIK-a Slobodan Ignjatov i Ivan Radošević podneli su ostavke na svoje članstvo u tom telu iz moralnih razloga.

RIK je na današnjoj sednici odbila da proglasi izborne liste „6.oktobar za sve nas“, kao i izbrone liste „Dokazano – prof.dr Danica Grujičić-Vlaška stranka“.

Lista „Dokazano – prof. dr Danica Grujičić – Vlaška stranka“ je odbijena, jer nisu otklonili nepravilnosti u roku.

Odbijena je i lista „6. oktobar – za sve nas“. Kako je utvrđeno, tu listu nije podržalo 10.000 birača, a među potpisnicima je bilo i mrtvih, onih koji podržavaju drugu listu ili nisu u biračkom spisku.

RIK je do sada proglasila 18 izbornih lista, a još osam se razmatra.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here