Home Izbori RIK o falsifikovanju pečata: Deluje kao organizovan kriminal

RIK o falsifikovanju pečata: Deluje kao organizovan kriminal

77
0
Dejan Đurđević - Srbija izbori
Foto: N1/ Tanjug/ Sava Radovianović

Posao Republičke izborne komisije (RIK) se, uslovno rečeno, pretvorio u posao Tužilaštva za organizovani kriminal, kaže za N1 predsednik tog tela Dejan Đurđević. To se pre svega odnosi na „čudne pečate“ Osnovnog suda u Šapcu, za koje je MUP ustanovio da su falsifikovani.

„Učestvuju i Tužilaštvo i policija zbog ogromnog broja falsifikovanih izjava birača. Nikada se do sada sa tim nismo sreli. Imali smo prilike da vidimo da nedostaju ljudima potpisi, da je dokumentacija neuredna, da je predato starije uverenje o državljanstvu, ali da se pečati štampaju laserskim štampačima u toliko masovnom broju – to do sada nismo imali slučaj“, izjavio je Đurđević za N1.

Prema njegovim rečima, RIK se prvi put od 2004. godine suočava sa falsifikovanim izjavama birača koji podržavaju određenu izbornu listu.

„Prilikom provere dokumentacije Jedinstvene ruske stranke primetili smo čudne pečate osnovnog suda u Šapcu. Bilo je skoro 5.000 takvih overa, a svi potpisi su bili grafički istovetni, njihov položaj je bio istovetan“, objašnjava Đurđević

RIK je, kako kaže, potom obavestio MUP, a MUP je izvršio veštačenje.

„Potom su nam dostavili nalaz i mišljenje iz kojih proističe da su ti pečati zapravo odštampani nekim laserskim štampačem, što policija može da vidi pod mikroskopom. Mi smo doneli zaključak i naložili im da donesu ispravno overene izjave birača, nakon toga je podnosilac izborne liste povukao tu listu“, kaže on.

Međutim, RIK je nastavio da traži sumnjive pečate Osnovnog suda u Šapcu među drugim izbornim listama.

„I u dokumentaciji Republikanske stranke našli smo oko 900 takvih overenih izjava. Mi smo to izdvojili, obavestili smo MUP, oni sada vrše veštačenje, a mi čekamo da vidimo rezultate veštačenja pa ćemo večeras na sednici da razmatramo šta ćemo da radimo sa tom izbornom listom. Problem je jer je RIK tu listu već potvrdio prošle nedelje“, navodi Đurđević.

To verovatno potiče iz istog centra, s obzirom na broj izjava sa falsifikovanim pečatom Osnovnog suda u Šapcu, zaključuje predsednik RIK-a.

Izvor: http://rs.n1info.com/

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here