Home Izbori DS: Socijalisti i demokrate iz EP zabrinuti zbog kampanje

DS: Socijalisti i demokrate iz EP zabrinuti zbog kampanje

141
0
 Socijalisti i demokrate iz EP zabrinuti zbog kampanje - Srbija izbori
Foto: N1/printscreen

Parlamentarna grupa socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu izrazila je veliku zabrinutost zbog očigledne kampanje širenja straha koja prati predizbornu kampanju u Srbiji, prenela je Demokratska stranka.

U saopštenju se navodi da nasilni incidenti i napadi na opoziciju u prethodne četiri godine na svim lokalnim izborima, a koji se pominju i u izveštaju Evropskog parlamenta o napretku Srbije, nisu dobili sudski epilog.

„Ovo je dovelo do širenja atmosfere straha tokom predizborne kampanje u kojoj je došlo i do fizičkog napada na predstavnike opozicionih stranaka“, prenela je DS.

Potpredsednik grupe socijalista i demokrata Knut Flekenštajn rekao je da ta grupa osuđuje „političko nasilje i zastrašivanje u Srbiji tokom predizborne kampanje i poziva vlasti u Srbiji da preduzmu sve potrebne mere da bi poslale jasnu poruku svim političkim strankama i međunarodnoj javnosti da se ovi izbori održavaju u tolerantnoj i demokratskoj atmosferi“.

On je rekao da sve pretnje, zastrašivanja i nasilje protiv opozicije, novinara i nezavisnih institucija moraju biti istraženi i pozvao posmatračku misiju OEBS-a da pažljivo nadgleda situaciju u Srbiji i da bez odlaganja reaguje na bilo kakve nepravilnosti.

Izvestilac poslaničke grupe socijalista i demokrata za Srbiju Tanja Fajon rekla je da je ta poslanička grupa veoma zabrinuta zbog ozbljnih optužbi o cenzuri u Srbiji, zastrašivanju novinara i da su sve te optužbe potvrdila međunarodna udruženja novinara.

Tanja Fajon je pozivala vlasti u Srbiji da „konačno priznaju probleme u vezi sa slobodom medija i da omoguće medijima da rade slobodno i bez straha od osvete i pritisaka“, prenela je DS.

Izvor: N1 http://rs.n1info.com/

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here