Home Izbori PS SE: Predizborna kampanja teče mirno i bez ograničenja

PS SE: Predizborna kampanja teče mirno i bez ograničenja

75
0
Izbori 2016 - Srbija izbori
Foto: www.b92.net

Delegacija Parlamentarne skupštine Saveta Evrope koja je boravila od 3. do 6. aprila u Srbiji, zaključila da se predizborna kampanja uoči parlamentarnih izbora odvija mirno i bez ograničenja i da svi politički učesnici mogu u kampanji da nastupaju slobodno i bez ograničenja.

Četvoročlana međustranačka predizborna delegacija PS SE posetila je Srbiju kako bi procenila tok priprema i političku klimu uoči izbora koji će biti održani 24. aprila, saopštila je PS SE.

Pravni okvir za parlamentarne izbore pruža čvrstu osnovu za sprovođenje demokratskih izbora, u skladu sa principima Saveta Evrope, navodi se u saopštenju.

Delegacija navodi da je obaveštena o izolovanim slučajevima nasilja nad predstavnicima opozicionih stranaka i u tom pogledu osuđuje svaki slučaj nasilja, čak i izolovan, ističući da bi takve slučajeve morale nedvosmisleno da osude sve političke stranke.

„Delegacija je informisana i o polarizaciji društva uoči izbora i rastućoj popularnosti ekstremističkih mišljenja, što bi moglo da izazove dodatnu tenziju“, navodi PS SE.

U saopštenju se kaže i da, prema oceni delegacije, Republička izborna komisija radi na transparentan i efikasan način, te da politički kandidati imaju poverenja u njen nepristrasan i neutralan rad.

Registrovanje kandidata je, kako se dodaje, inkluzivno i nema zabrinutosti u pogledu tačnosti glasačkih lista, ali delegacija navodi da je obaveštena o problemima u vezi sa transkripcijom imena na glasačkim listama u oblastima sa nacionalnim manjinama, te poziva RIK da proveri te tvrdnje kako bi izbegla moguće probleme na dan izbora.

Kad je reč o finansiranju izbornog procesa i kampanje, delegacija PS SE ocenjuje da mnoge ključne preporuke PS SE i Venecijanske komisije Saveta Evrope ostaju neprimenjene i izražava nadu da će ta pitanja biti u vrhu prioriteta novog srpskog parlamenta.

„Zakon o medijskim slobodama i ravnopravnom pristupu svih političkih takmaca se u potpunosti primenjuje. Medijsko okruženje je pluralističko, ali je nedovoljna transparentnost medijskog vlasništva“, konstatuje delegacija, dodavši da su mnogi mediji i dalje skoncentrisani u rukama bogatih pojedinaca, što smatra trajnim problemom.

Delegacija PS SE navodi i da je obaveštena da ne dobijaju sve političke stranke isti prostor u medijskom izveštavanju.

Takođe, delegacija izražava žaljenje što parlament nije imenovao svih devet članova Republičke radiodifuzne agencije, za koju ocenjuje da ima ključnu ulogu u obezbeđivanju nepristrasnog praćenja predizborne kampanje, kao i uravnoteženog medijskog izveštavanja.

PS SE u saopštenju podseća da je posmatrače slala na sve izbore u Srbiji od 2000. godini i najavljuje da će njena 22-člana delegacija posmatrati izbore 24. aprila.

Izvor: RTS http://www.rts.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here