Home Izbori SVM: DS pomaže Mađarskom pokretu u prikupljanju potpisa

SVM: DS pomaže Mađarskom pokretu u prikupljanju potpisa

77
0

Poverenik Predsedništva Saveza vojvođanskih Mađara Karolj Pal tvrdi da Demokratska stranka pomaže Mađarskom pokretu, koji je u koaliciji sa Demokratskom zajednicom vojvođanskih Mađara, u prikupljanju potpisa za učešće na predstojećim republičkim izborima.

Karolj Pal ističe da je SVM tu informaciju dobio od pojedinih medija, ali su do tog zaključka došli i analizom dešavanja na terenu.

„Demokratskoj stranci je u interesu da podeli mađarsko biračko telo, kako bi u toj podeli pronašla korist za sebe, a interesi DS-a se poklapaju sa interesima čelnika Mađarskog pokreta, pre svih bivšeg narodnog poslanika Lasla Varge i Tamaša Korheca, koji gaji dugogodišnju saradnju sa Bojanom Pajtićem. Tim čelnicima Mađarskog pokreta nije cilj jačanje položaja mađarske nacionalne zajednice, već ostvarivanje ličnih interesa“, naveo je Pal.

Prema njegovim rečima, Mađarski pokret je sklopio sporazum sa DZVM, čime se, kako je rekao, nastavlja praksa iz prošlog izbornog ciklusa kada je „Pokret mađarske nade“ sklopio sporazum sa jednom strankom iz Novog Pazara.

Cilj tog sporazuma, kako je naglasio Pal, je pokušaj slabljenja SVM kao najorganizovanije i najveće stranke vojvođanskih Mađara, odnosno pokušaj slabljenja mogućeg izbornog rezultata SVM koji bi dao šansu ostvarenju interesa mađarske nacionalne zajednice.

Pal je naglasio da je nemoguće da Mađarski pokret prikupi potrebnih 10.000 potpisa bez nečije pomoći, jer, navodi, prikupljanje potpisa vrši u izuzetno malom broju naselja i izuzetno slabim intezitetom.

„Mađarski pokret uz pomoć DS-a većinom prikuplja potpise od ljudi koji nisu pripadnici mađarske zajednice, a na izbore će izaći na manjinskoj listi, za koju, za ulazak u parlament, važi prirodan prag, što je u najmanju ruku nefer ponašanje, jer ako neko traži podršku birača mađarske zajednice i ako izlazi na izbore sa manjinskom listom, onda bi trebalo da potpise podrške za učešće na izborima dobije od birača koji pripadaju mađarskoj nacionalnoj zajednici“, zaključio je Pal.

Izvor: RTS http://www.rts.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here